Εξι εικόνες-βόμβες

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Νέα Υόρκη, Μαδρίτη και Λονδίνο έχουν αφήσει ανοικτές πληγές στις πόλεις. Ακόμα και οι στωικοί Βρετανοί που αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τις βόμβες που εξερράγησαν στις 7 Ιουλίου του 2005, εξακολουθούν να ζουν με τον εφιάλτη ενός νέου χτυπήματος ενόψει και των Ολυμπιακών του 2012.

Το φοβερό δίδυμο της σύγχρονης τέχνης, οι Γκίλμπερτ & Τζορτζ, ετοιμάζει νέα έκθεση τον ερχόμενο Φεβρουάριο στην Tate Modern με θέμα τις βομβιστικές επιθέσεις που τραυμάτισαν το ηθικό των Λονδρέζων και θρυμμάτισαν κάθε ψευδαίσθηση ασφάλειας. Από την αρχή της καριέρας τους έχουν υπάρξει καυστικοί σχολιαστές της καθημερινότητας, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταπιάνονται με ένα τέτοιο θέμα.

Ο τίτλος της νέας ενότητας «Εξι εικόνες βόμβες» αποκαλύπτει και το τολμηρό της περιεχόμενο. «Είναι τα πιο σοκαριστικά έργα που έχουμε κάνει ποτέ» δήλωσαν οι καλλιτέχνες στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» και προσθέτουν ότι η δουλειά τους δεν επικεντρώνεται μόνο στην ημέρα του τραγικού συμβάντος, αλλά αποτυπώνει τον τρόμο που έζησαν οι συμπατριώτες τους όσο καιρό φούντωναν οι φήμες για τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

«Θεωρούμε ότι οι καλλιτέχνες έχουν να πουν κάτι για το θέμα αυτό, που τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι πολιτικοί θα εξέφραζαν πολύ δύσκολα» υποστηρίζουν. Ο διευθυντής της Tate, σερ Νίκολας Σερότα, υπογράμμισε στην εφημερίδα ότι οι νέες δημιουργίες των Γκίλμπερτ & Τζορτζ έχουν να κάνουν με τα βιώματα των ανθρώπων που ζουν στο Λονδίνο.

Το δίδυμο είναι γνωστό και στην Ελλάδα, καθώς έχουμε δει έργα τους στο Εργοστάσιο αλλά και στην γκαλερί Bernier. Ανατρεπτικοί και προκλητικοί, με τους εαυτούς τους ως κύριο θέμα των έργων τους, είχαν κατηγορηθεί συχνά για την ακρότητα του εικαστικού τους λεξιλογίου. Στα έργα που θα παρουσιάσουν στη νότια όχθη του Τάμεση έχουν δανειστεί λέξεις από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ιβνινγκ Στάνταρτ» που εκδόθηκε το μεσημέρι της 7ης Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή