ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σελιδοδεικτες

Robert A. McCabe, «Τρεις μέρες στην Αβάνα». Ενας Αμερικανός φωτογράφος στην απαγορευμένη πόλη. Εκδόσεις Πατάκη (32 ευρώ).

Με τα χρώματα της λαϊκής φαντασίας η Αβάνα είναι η πόλη όπου ο χρόνος τρέχει με άλλο ρυθμό και οι άνθρωποι, παρά τη φτώχεια, είναι έτοιμοι να χαμογελάσουν και να απολαύσουν τη στιγμή. Η καταγωγή της σύγχρονης μυθολογίας για την Κούβα, σε όλη την γκάμα του ψυχρού και του θερμού, έχει τις ρίζες της αιώνες πριν από τη δικτατορία του Κάστρο, αλλά είναι ο 20ός αιώνας που την απογείωσε. Από τον Χέμινγουεϊ, την Αβα Γκάρντνερ και τον Γκράχαμ Γκριν ώς τα σύγχρονα γκρουπ των τουριστών, η Κούβα αναδύεται ως μία αυτόνομη ήπειρος της Καραϊβικής όπου τα ξεπλυμένα χρώματα του ισπανικού μπαρόκ συμπλέουν με τη χαρά της ζωής στη σκιά μιας οικονομικής δυσπραγίας.

Το νέο φωτογραφικό λεύκωμα του Αμερικανού Robert McCabe (γνωστού στο ελληνικό κοινό από το δημοφιλές λεύκωμα «Ελλάδα. Τα χρόνια της αθωότητας (1954 – 1965)», εκδ. Πατάκη) είναι ένα «ντεκουπάρισμα» προσώπων πάνω στη ζωή δρόμου της Αβάνας. Ο McCabe ξετυλίγει μία πινακοθήκη εμβαπτισμένη στα τιρκουάζ, βεραμάν και κίτρινα που διυλίζουν στο φως το περίγραμμα της πόλης. Στην Αβάνα, όπου κυριαρχεί η αίσθηση της παρακμής, η πατίνα του χρόνου της δίνει μελαγχολία, δραματικότητα και αυθορμητισμό. «Μοιάζει μακρινή ηχώ της Αλεξάνδρειας», γράφει ο Robert McCabe. Τα πορτρέτα του και οι σκηνές του δρόμου έχουν πηγαία δύναμη, είναι διακριτικές προσεγγίσεις στον ψυχισμό ενός λαού. Ωστόσο, ο McCabe επιχειρεί να κάνει προσωπογραφίες (όπως και ο Ελληνας Χάρης Κακαρούχας στο δικό του λεύκωμα «Μετέωρος Χρόνος») και να αναδείξει προσωπικές ιστορίες και όχι γκρουπαρισμένα δράματα. Καθώς περιπλανάται στην Αβάνα, ο McCabe γίνεται ένας ανιχνευτής αισθημάτων στην κόψη της ρομαντικής αναπαράστασης και της ουμανιστικής ακτινογραφίας.

Το λεύκωμα αυτό, μία ελληνική παραγωγή υψηλού επιπέδου, σε εξαιρετικό χαρτί και σχεδιασμό, είναι τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά, ισπανικά) και περιλαμβάνει δύο πολύ ουσιαστικά κείμενα, του ίδιου του φωτογράφου και του Andrew Szegedy-Maszak, καθηγητή Ελληνικών στο Wesleyan University. Το «Τρεις μέρες στην Αβάνα» εγγράφεται στην κορυφή των λευκωμάτων για την κουλτούρα της Καραϊβικής.