Τα παιδιά στη μαγική χώρα του Αϊ-Βασίλη

Τα παιδιά στη μαγική χώρα του Αϊ-Βασίλη

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλιά λαϊκή έκφραση λέει πως οι γιορτές είναι «για τα παιδιά» και στις μέρες μας αυτό ισχύει με το παραπάνω. Τα σύγχρονα παιδιά των πόλεων ζουν μια ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη ζωή. Από τη μια το εντατικό σχολικό πρόγραμμα και από την άλλη η απουσία δημόσιων χώρων, περιορίζουν σημαντικά τη δυνατότητά τους για παιχνίδι και ψυχαγωγία. Παιδιά που μεγαλώνουν σε κλειστούς χώρους, χωρίς την ελευθερία κίνησης στη γειτονιά που έζησαν οι παλιότερες γενιές, με πολλές υποχρεώσεις και αρκετά μόνα – με έναν γονιό ή με γονείς συχνά απόντες λόγω υπερ-εργασίας και εύκολη συντροφιά την τηλεόραση. Οι γιορτές είναι το παράθυρο χρόνου που τους έχουμε αφήσει ανοικτό προκειμένου να κάνουν όλα όσα δεν προλαβαίνουν την υπόλοιπη χρονιά. Αν τώρα σας προκαλεί μια ελαφριά αμηχανία το ενδεχόμενο να βγείτε από τη ρουτίνα της εργασίας και να περάσετε τις περισσότερες ώρες μαζί τους, μην αγχώνεστε, μια σειρά εκδηλώσεων σας περιμένουν το δεκαπενθήμερο των διακοπών τους.

Θέατρο

Το Αγαλμα που κρύωνε. Παράσταση βασισμένη στο παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη, με πρωταγωνιστή ένα μικρό μαρμάρινο αγόρι. Η ιστορία που σκηνοθέτησε η Αιμιλία Υψηλάντη και παρουσιάζει το θέατρο «Αργώ» φιλοδοξεί να αποτελέσει αφορμή για να δουν τα παιδιά την επίσκεψη στο μουσείο με άλλο μάτι.

Γιαπωνέζικοι Κήποι. Εκεί που η τεχνολογία συναντά το θεατρικό παιχνίδι. Ενα εξαιρετικό παιχνίδι σε multimedia περιβάλλον εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική των γιαπωνέζικων κήπων. Στον πολυχώρο του Bios στην οδό Πειραιώς.

Η φάρμα των ζώων. Τζορτζ Οργουελ για παιδιά! Στο Θέατρο «Αθηνών» ο Δ. Αδάμης από τις «Μαγικές Σβούρες» διηγείται την αδιαφορία ενός χωρικού για τη φάρμα του που έκανε τα ζώα να επαναστατήσουν και να πάρουν τη διαχείριση στα χέρια τους!

Κινηματογράφος

Τουλάχιστον επτά παιδικές ταινίες θα παίζονται τις άγιες τούτες ημέρες για τους σινεφίλ πιτσιρικάδες. Μαζί με το Happy Feet, το παιδικό blocbuster του μήνα, και τη Σάρλοτ την αραχνούλα, στην οποία θα ακούσετε μεταξύ άλλων και τις φωνές των Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Τζούλια Ρόμπερτς και Οπρα Γουίνφρεϊ, δείτε και τις παρακάτω ταινίες:

Ο Αρθουρ και οι Μινιμόι. Η πιο εντυπωσιακή ταινία τρισδιάστατων κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκε ποτέ στην Ευρώπη. Ενας επιτήδειος κτηματομεσίτης θέλει να κατεδαφίσει το σπίτι της γιαγιάς του 10χρονου Αρθουρ. Το μυαλό του μικρού πάει στον κρυμμένο θησαυρό του παππού που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του πλανήτη, τη γη των Μινιμόι, ενός μικροσκοπικού λαού που ζει σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Μαζί με την πριγκίπισσα Σελίνια και τον αδερφό της θα ψάξει να βρει τον θησαυρό και θα αντιμετωπίσει τον κακό κυβερνήτη της απαγορευμένης πόλης, Εμ.

Νεανικό πλάνο στο σινέ «Φιλίπ». Στο αφιέρωμα του σινέ Φιλίπ με τίτλο «Νεανικό πλάνο» θα προβληθούν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες. Strings το νήμα της ζωής. Ο αυτοκράτορας του Εμπαλον πεθαίνει και δημιουργείται ο φόβος ότι οι Ζέριθ, εχθροί των κατοίκων του, θα αναζωπυρώσουν την πανάρχαια δολοφονική εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών. Ο νέος και αδοκίμαστος γιος του αυτοκράτορα, ο Χαλ Τάρα, θα χρειαστεί μια στιγμή αποκάλυψης για να μπορέσει τελικά να διακρίνει μεταξύ των αληθινών φίλων του και των πραγματικών εχθρών του ώστε να επαναφέρει την ειρήνη στη χώρα. Η ιδέα για μια ταινία με μαριονέτες δεν είναι βέβαια καινούργια. Στο Strings, όμως, οι χαρακτήρες έχουν συνείδηση της ταυτότητάς τους και τα σχοινιά είναι ορατά και απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο. Ο Καναδός σκηνοθέτης Αντρέ Μελανσόν είναι ταυτόχρονα και εκπαιδευτικός και ψυχολόγος. Εφτιαξε μια ώριμη οικογενειακή ταινία, στην οποία παρουσιάζει τον πόλεμο σαν μια αγορίστικη αναζήτηση για δύναμη και μια διαστροφή της κοινωνίας που μας θέλει πάντα επιτυχημένους. Η σύγκριση μεταξύ ανθρώπου και ζώου στην ταινία είναι ποιητική και προοδευτική, αποφεύγοντας την κοινή ιδεολογία πως ο άνθρωπος είναι ανώτερος, και μας σπρώχνει στο να επανεξετάσουμε την ιδέα του πολιτισμού μας.

Κινούμενα σχέδια και μουσική στο Μέγαρο Μουσικής. Ενα τριήμερο αφιερωμένο (26 – 28 Δεκεμβρίου) στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων με άξονα τη μουσική. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν η Φαντασία του Ντίσνεϊ, το Κίτρινο Υποβρύχιο των Βeatles και επιλογές από τις δουλειές σπουδαστών της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου και της σχολής Animation του Bristol. Οι προβολές θα αρχίζουν στις τρεις το μεσημέρι και θα ολοκληρώνονται στις έντεκα, περίπου, το βράδυ.

Οπερα

Ο Μαγικός Αυλός. Από τις 25 έως τις 30 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί η περίφημη όπερα του Μότσαρτ σε λιμπρέτο Εμανουέλ Σικανέντερ και κείμενα των Γιώργου Δεπάστα και Τάση Χριστογιαννόπουλου. Ο Μαγικός Αυλός διηγείται το πέρασμα από μια ηλικία σε μιαν άλλη· από την απειρία στην εμπειρία. Δυστυχώς, τα εισητήρια και σε αυτήν την παράσταση του Μεγάρου έχουν εξαντληθεί.

Χορός

Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των ποντικιών. Στο θέατρο Coronet το Κρατικό Μπαλέτο της Οπερας της Ουκρανίας θα παρουσιάσει το παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των ποντικιών» που διασκεύασε ο Αλέξανδρος Δουμάς.

Μουσείο

Μουσείο Ελληνικής παιδικής ζωγραφικής. Εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά προγράμματα για την περίοδο των Χριστουγέννων και παιδιά ηλικίας 5-10 ετών οργανώνει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, με εικαστικά και θεατρικά εργαστήρια. Στόχος των προγραμμάτων να αξιοποιηθεί δημιουργικά ο χρόνος των παιδιών κατά την περίοδο των διακοπών. Τα παιδιά χωρίζονται σε δυο γκρουπ ανάλογα με την ηλικία τους. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.

Παιδικό Μουσείο. Τουλάχιστον 12 διαφορετικά εκπαιδευτικά ψυχαγωγικά προγράμματα δραστηριοτήτων θα φιλοξενήσει το δεκαπενθήμερο που ξεκινάει το Παιδικό Μουσείο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Κυδαθηναίων. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα φτιάξουν χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, θα μάθουν τα κάλαντα και θα παίξουν σχετικά παιχνίδια.

Δραστηριότητες

Χριστουγεννιάτικο παζάρι. Το Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα εκθέτει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μετρό, στον σταθμό του Συντάγματος, παιδικές ζωγραφιές και δώρα. Χριστουγεννιάτικες κάρτες, καλλυντικά φυσικά προϊόντα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, χειροποίητα είδη φτιαγμένα από τα παιδιά του Ιδρύματος και πολλά άλλα.

Η γειτονιά του Αη Βασίλη. Ο Δήμος Αθηναίων θα στήσει και φέτος στην πλατεία Συντάγματος τη μικρή «γειτονιά» του Αη Βασίλη. Τα μικρά ξωτικά θα φτιάχνουν παιχνίδια, ο αγαπημένος Αγιος αυτοπροσώπως θα αφηγείται παραμύθια και θα παίζει με τα παιδιά.

Το χωριό του Αη Βασίλη. Επειδή ο Αη Βασίλης, όμως, είναι από χωριό, ως γνωστόν, ανέλαβε να το χτίσει (με πάγους και όλα) το Village Park στου Ρέντη. Μαγικοί πύργοι, το σπίτι της Χιονάτης, το εργαστήριό του, ταχυδρομείο όπου θα μπορούν οι πιτσιρικάδες να στείλουν το γράμμα με τις επιθυμίες τους κι ένα παγοδρόμιο με φυσικό πάγο.

Διευθύνσεις

Θέατρο Αργώ, Ελευσινίων 15 (στάση μετρό Μεταξουργείο), τηλ.: 210-52.01.684-5.

Bios, Πειραιώς 84 τηλ.: 210-34.25.335.

Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, τηλ.: 210-33.12.343.

Φιλίπ, Θάσου 11, Πλ. Αμερικής, τηλ.: 210-86.47.444, 210-86.12.476.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ.: 210-72.82.000.

Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ.: 210-33.12.995.

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, τηλ.: 210-33.12.621 -210-33.12.750

Χατζηκυριάκειο, Κλεισόβης 18, Πειραιάς, τηλ.: 210-45.15.387, 210-45.13.759.

Village Park, Θηβών 228 και Πέτρου Ράλλη, τηλ.: 210-42.56.087, 210-42.57.267.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή