Οι αλλες ταινιες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενας διαφορετικός άνθρωπος» (***) Οι συντεταγμένες αυτής της «μικρής» νορβηγικής ταινίας, που απευθύνεται αποκλειστικά σε σινεφίλ, είναι το «Παρίσι Τέξας» του Βέντερς και τα αριστουργηματικά «Τραγούδια από το δεύτερο όροφο» του Σουηδού Ρόι Αντερσον. Το «Ενας διαφορετικός άνθρωπος» μοιάζει με σουρεαλιστική πινελιά πάνω στην πεντακάθαρη γυάλινη βιτρίνα ενός τέλεια ρυθμισμένου κόσμου, του οποίου οι κινήσεις είναι προγραμματισμένες και επαναλαμβανόμενες. Η υποτυπώδης ιστορία αρχίζει με μια αυτοκτονία και συνεχίζεται σαν φάρσα σε σκηνικό παραλόγου. Ενας νεαρός άνδρας πέφτει στις γραμμές του τρένου σε έναν υπόγειο σταθμό του μετρό. Στη συνέχεια, όπου η αφήγηση δίνει την εντύπωση ενός μακρόσυρτου φλας μπακ, τον βλέπουμε να κατεβαίνει από ένα παλιό λεωφορείο σε μια έρημο. Εκεί, ένας άγνωστος τον περιμένει και τον οδηγεί με το αυτοκίνητό του σε μια πόλη στην οποία τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια. Μια δουλειά, ένα επιπλωμένο διαμέρισμα και μια συγκαταβατική συμβία τον περιμένουν για να γεμίσουν το κενό της ζωής του. Αυτός, όμως, νιώθει ξένος και μια μέρα συνειδητοποιεί πως βρίσκεται σε μια φυλακή. «Η ταινία είναι ένα πορτρέτο μιας κοινωνίας όπου όλα δουλεύουν, αλλά απουσιάζουν τα συναισθήματα. Είναι μια στυλιζαρισμένη αναπαράσταση ενός εφιάλτη, μια ταινία «τρόμου» σε ένα καθημερινό, ήρεμο και αποστειρωμένο περιβάλλον», λέει ο σκηνοθέτης Γιενς Λίεν.

«Αντιγράφοντας τον Μπετόβεν» (*). Φλύαρο δράμα εποχής της Ανιέσκα Χόλαντ, που εκτυλίσσεται στη Βιέννη λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση του Μπετόβεν με μια νεαρή γυναίκα, η οποία αναλαμβάνει να καθαρογράψει τις παρτιτούρες της συμφωνίας. Τον ρόλο του κορυφαίου συνθέτη ενσαρκώνει ο Εντ Χάρις. Δίπλα του οι Νταϊάν Κρούγκερ, Μάικλ Τέιλορ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή