Βυζαντινή Θεσσαλονίκη

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, Αγιος Δημήτριος, εικονίζεται στο ημερολόγιο-λεύκωμα του 2007 που εκδίδουν, όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και οι φίλοι του Μουσείου, για να αναδείξουν τις όψεις του βυζαντινού και μεταβυζαντινού πολιτισμού.

Εικόνες, χαρακτικά, ψηφιδωτά, έργα μικροτεχνίας, νομίσματα κ.ά. επιλεγμένα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου που κοσμούν τις σελίδες του ημερολογίου, αντανακλούν τον ρόλο του Αγίου ως πολιούχου και προστάτη της Θεσσαλονίκης αλλά και ως υπερασπιστή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, απηχούν τις εικονογραφικές επιλογές των καλλιτεχνών που απεικονίζουν τον Αγιο, από την Παλαιοχριστιανική (4ος αι.) έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο (19ος αι.) και φανερώνουν τη λαμπρότητα της διακόσμησης της βασιλικής του Αγίου Δημητρίου.

Είναι γνωστό ότι η σχέση της Θεσσαλονίκης με τον πολιούχο της, ήδη από τη παλαιοχριστιανική περίοδο, υπήρξε τόσο στενή ώστε η απεικόνιση του αγίου και τα σύμβολα της λατρείας του να αποτελούν ισοδύναμες απεικονίσεις της ίδιας της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου και τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή