Οι βραβευμένοι μιλούν στην «Κ»

Οι βραβευμένοι μιλούν στην «Κ»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Κ» επικοινώνησε με φετινούς βραβευμένους της Ακαδημίας και κατέγραψε την πρώτη τους αντίδραση:

«Ανανέωση»

Γιώργης Γιατρομανωλάκης: «Τα προηγούμενα χρόνια οι βραβεύσεις της Ακαδημίας δεν σήμαιναν πολλά πράγματα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, επειδή συνέβη να μπουν πρόσωπα με κύρος, η Ακαδημία, με τις βραβεύσεις της κυρίως, αντιλαμβάνεται και το πνεύμα του καιρού και τους καινούργιους δημιουργούς, ξεφεύγει από τον στείρο ακαδημαϊσμό και αγγίζει θέματα της σύγχρονης λογοτεχνίας και της κοινωνίας. Αυτό και στο Ιδρυμα αντανακλά και δίνει τη χαρά και την τιμή σ’ εκείνους που βραβεύονται».

«Εκπληξη»

Κυριάκος Ντελόπουλος: «Ηταν μια ευχάριστη έκπληξη αυτή η βράβευση γιατί προέρχεται από την Ακαδημία Αθηνών. Μια βράβευση που θεωρώ και ως επιβράβευση για τα 35 χρόνια που ασχολούμαι με τα ψευδώνυμα. Συνεχίζω πάντοτε να συμπληρώνω αυτό το έργο το οποίο θεωρώ ένα βασικό εργαλείο για τους ερευνητές, τους φιλολόγους και τους περίεργους και καλύπτει λογοτέχνες, λόγιους και δημοσιογράφους -οι οποίοι έγιναν και συγγραφείς- από το 1800 μέχρι το 2005».

«Υπέρ ποιήσεως»

Μάρκος Μέσκος: «Δεν προκάλεσα ποτέ την τιμή και την αγάπη, αλλά βεβαίως σαν ανθρώπινο ον με ενδιαφέρει και αυτή η πλευρά. Το ότι η Ακαδημία Αθηνών είναι μια ζώσα συνισταμένη υπέρ της ποιήσεως εμένα με χαροποιεί για λογαριασμό της ποίησης, μπροστά στην έρημο της αφασίας απ’ όλους τους αποδέκτες».

«Ευχαριστίες»

Λεύκιος Ζαφειρίου: «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για τη βράβευση του βιβλίου μου. Η δουλειά αυτή φυσικά οφείλει πάρα πολλά στις εργασίες καλβιστών τα τελευταία 40-50 χρόνια. Επίσης, με συγκίνηση θυμάμαι τα παιδιά του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, που με βοήθησαν στη διεκπεραίωση αυτής της δουλειάς. Στα παιδιά αυτά αφιερώνω το βραβείο». Πριν από δύο χρόνια, ο Λεύκιος Ζαφειρίου ζήτησε να διοριστεί στο Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου. Ομως, πλέον οι Τούρκοι δεν του επιτρέπουν να διδάξει στο σχολείο που είναι διορισμένος.

«Αναγνώριση»

Οπυ Ζούνη: «Είμαι πολύ χαρούμενη. Η βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών είναι μια ιδιαίτερη αναγνώριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή