Τιμή στην αυτοθυσία, στην έρευνα, στη λογοτεχνία

Τιμή στην αυτοθυσία, στην έρευνα, στη λογοτεχνία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεπή επιστημονική παρουσία, στην ακαταπόνητη έρευνα, στις κοινωνικές ευαισθησίες, στα διαφορετικά λογοτεχνικά ρεύματα και τις τάσεις, και δίνοντας μέγιστη έμφαση στις εκδηλώσεις καθήκοντος, χρέους και αυτοθυσίας προς την πατρίδα, η Ακαδημία Αθηνών έδωσε χθες το βράδυ, σε πανηγυρική συνεδρία, τα βραβεία του 2006.

Η φετινή τελετή φιλοξενήθηκε στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, λόγω εργασιών στο κτίριο της Ακαδημίας.

Το χρυσό μετάλλιο της Τάξεως Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών απονέμεται, 55 χρόνια μετά, στον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, για εκείνη τη γενναία «αποκοτιά» τους, το βράδυ της 30ής-31ης Μαΐου 1941, όταν ανέβηκαν στην Ακρόπολη και κατέβασαν από τον ιστό τη σημαία των ναζί.

Στο πρόσωπό τους, η Ακαδημία εκφράζει «τιμή στην Εθνική Αντίσταση ως σύνολο ηρωικών πράξεων και θυσιών». Και με το αργυρό μετάλλιο, μετά θάνατον, στον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη τιμά την αρετή και την αυτοθυσία για την υπεράσπιση της πατρίδας. Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας, της Τάξεως των Θετικών Επιστημών, απονέμεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία της έρευνας και της περίθαλψης των ψυχικά νοσούντων συνανθρώπων μας.

Η Ακαδημία Αθηνών έστρεψε την προσοχή της σε επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές που έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή τους στο αντικείμενο με το οποίο έχουν καταπιαστεί. Στο πρόσωπό τους επιβραβεύουν το πείσμα, την προσπάθεια, την επιμονή, το πάθος, την αφοσίωση.

Με αυτό το σκεπτικό, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Νικόλαος Ματσανιώτης, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ένα ένα τα ονόματα των βραβευθέντων και ένας ένας έπαιρνε το βραβείο από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνο Στεφανή.

Και μια παρατήρηση. Γιατί στη μόνη μεγάλη και ανοικτή στο ευρύτερο κοινό εκδήλωση του Ιδρύματος είναι απαραίτητες οι μακροσκελείς και πολύ ειδικές διαλέξεις; Οταν η Ακαδημία ανανεώνεται και διαδικτυακά μεταφράζοντας την ιστοσελίδα της στα αγγλικά, ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερη ευελιξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή