Ανανεωμένο το Θεατρικό Αναλόγιο

Ανανεωμένο το Θεατρικό Αναλόγιο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο περσινός θεατρικός χειμώνας σημαδεύτηκε από την επιτυχία νέων ελληνικών έργων· θυμηθείτε το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, τα «Αξύριστα πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου, την «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου ή το «Μαμ» του Σάκη Σερέφα. Τα ευοίωνα σημάδια, ύστερα από μία μακρά περίοδο αμηχανίας και χαμηλών προσδοκιών, συμπίπτουν με την καλή πρωτοβουλία της ιστορικού του θεάτρου και θεατρολόγου Σίσσυς Παπαθανασίου, που επαναλαμβάνει από τις 20 έως τις 24 Ιανουαρίου στο «Αλεκτον», στον Κεραμεικό. Το Θεατρικό Αναλόγιο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2005, είναι ένας κύκλος αναγνώσεων ανέκδοτων έργων Ελλήνων συγγραφέων διάρκειας και εξελίσσεται σ’ έναν σταθερό θεσμό της αθηναϊκής θεατρικής ζωής. Διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Ουνέσκο και περιλαμβάνει την πρώτη σκηνική παρουσίαση εννέα νεοελληνικών θεατρικών έργων και παράλληλες εκδηλώσεις: σεμινάρια, στρογγυλό τραπέζι, αφιέρωμα στον αείμνηστο Δημήτρη Κεχαΐδη (1933-2005).

Για πρώτη φορά

Τα έργα έχουν γραφεί από γνωστούς, καταξιωμένους αλλά και νεότερους, ιδιαίτερα υποσχόμενους σύγχρονους Ελληνες θεατρικούς συγγραφείς, αντιπροσωπεύουν τις νέες τάσεις στο χώρο της δραματουργίας και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά. Τις σκηνικές παρουσιάσεις (δύο την ημέρα) θα αναλάβουν 9 διαφορετικοί σκηνοθέτες, με σημαντική παρουσία στο χώρο του θεάτρου και μία χορογράφος. Η διαμόρφωση του χώρου για όλες τις ημέρες θα ανατεθεί σε έναν εικαστικό καλλιτέχνη. Το ίδιο ισχύει και για τους φωτισμούς: ένας φωτιστής για όλες τις παρουσιάσεις. Τη μουσική, πρωτότυπη σύνθεση/μουσική επιμέλεια/ζωντανή ή ηχογραφημένη, θα αναλάβει ένας μουσικός ανά έργο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φετινού Θεατρικού Αναλογίου θα παρουσιαστούν έργα των Ανδρέα Στάικου, Παναγιώτη Μέντη, Κων/νου Τζαμιώτη, Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη (το έργο κέρδισε το κρατικό βραβείο θεάτρου το 2001), Γιώργου Ζαρκαδάκη, Σταμάτη Πολενάκη, Βασίλη Ραΐση, Χρήστου Πολυμενάκου (ειδικά γραμμένο για χοροθέατρο και θα παρουσιασθεί ως performance), Δέσποινας Γραμματικού και Ειρήνης Καλαϊτζή. Τη σκηνοθετική επιμέλεια έχουν οι Γιάννης Αναστασάκης, Τάκης Τζαμαριάς, Ανδρέας Στάικος, Ολγα Ποζέλη, Ασπα Τομπούλη, Αντιγόνη Γύρα, Κοσμάς Φοντούκης, Εφη Θεοδώρου, Αντώνης Γαλέος. Ανάμεσα στους 35 συνολικά ηθοποιούς που θα συμμετάσχουν, περιλαμβάνονται οι Μυρτώ Αλικάκη, Χρίστος Λούλης, Μαρία Ζορμπά, Μάνος Βακούσης, Πέρης Μιχαηλίδης, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρης Μαύρος, Λεωνίδας Κακούρης, Ρένος Μάντης κ. ά.

Αφιέρωμα Κεχαΐδη

Οι παραστάσεις των έργων πλαισιώνονται από μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που σκοπό έχουν την ενίσχυση του επικοινωνιακού, ερευνητικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ξεχωρίζει στις 20 Ιανουαρίου το αφιέρωμα στον Ελληνα θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Κεχαΐδη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του. Θα περιλαμβάνει ανάγνωση κειμένων του από την Ελένη Χαβιαρά, τον Μάριο Ποντίκα και τον Λευτέρη Βογιατζή και προβολή βίντεο από παραστάσεις. Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου οργανώνεται στρογγυλό τραπέζι, με θέμα «Νεοελληνικό θέατρο, νέες τάσεις και προοπτικές στον διεθνή χώρο» και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, κριτικών, σκηνοθετών, δραματουργών και συγγραφέων (Ηρακλής Λογοθέτης, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Τσατσούλης, Μιχαήλ Μαρμαρινός). Επίσης, προβλέπονται σεμινάρια γραφής, μετάφρασης και υποκριτικής (Ανδρέας Φλουράκης, Ελενα Πέγκα, Μαρία Ευσταθιάδη, Ρένος Μάντης) και συζητήσεις με τους συντελεστές και το κοινό. Το δεύτερο, κατά σειρά, «Θεατρικό Αναλόγιο» συνοδεύεται από την έκδοση όλων των κειμένων σε ενιαίο τόμο (εκδόσεις «Αιγόκερως»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή