Ελληνικότητα και αρχαιότητα, ένα συνέδριο

Ελληνικότητα και αρχαιότητα, ένα συνέδριο

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τίτλο «Αρχαιότητα, αρχαιολογία και ελληνικότητα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα» πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς 138, από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου, μεγάλο διεθνές συνέδριο. Στις τριήμερες εργασίες του θα πάρουν μέρος πολλοί και σημαντικοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, κι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: «Αρχαίες γραπτές πηγές, κλασική αρχαιολογία και αναπαράσταση του παρελθόντος. Μια διαλεκτική σχέση σε εξέλιξη», «Η ελληνική αρχαιολογία και ο κανόνας της Ιστορίας», «Η συμβολή της αρχαιολογίας στη συγκρότηση του εθνικού παρελθόντος (1911-1932)», «Το ιδεολόγημα της ελληνικότητας και της συνέχειας στο λόγο της ελληνικής Αριστεράς», «Μέριμνα για το παρελθόν και τουριστική πολιτική στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50: η αμφίθυμη συνύπαρξη», «Ανασχηματίζοντας το παρελθόν: αρχαιότητα και ελληνικότητα», «Η θεωρία της «ελληνικότητας» του Μαρίνου Καλλιγά», «Ερμηνείες της κλασικής αρχαιότητας στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ο λόγος και ο ρόλος των αρχαιολογικών μουσείων και εκθέσεων», «Η ρύθμιση της διεθνούς κυκλοφορίας των αρχαιοτήτων στην ελληνική νομοθεσία και οι ιδεολογικές και πολιτικές της διαστάσεις» κ.λπ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος «Προποντίς» και την επιστημονική-οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Αγγ. Δεληβορριάς, Δ. Βουδούρη, Ελ. Γιαλουρή, Δ. Δαμάσκος, Ευ. Ματθιόπουλος, Αλ. Μπούνια και Δ. Πλάντζος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή