Επετειακό το νέο έτος για Καζαντζάκη – Σολωμό

Επετειακό το νέο έτος για Καζαντζάκη – Σολωμό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2007 φαίνεται να είναι έτος επετειακό για το ΥΠΠΟ και άλλους φορείς. Ετος Νίκου Καζαντζάκη, έτος Διονυσίου Σολωμού, Ετος Νίκου Εγγονόπουλου. Η χρησιμότητα των επετειακών ετών, πρακτική που επιλέγεται ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, είναι ένα ζήτημα αν το δει κανείς από την πλευρά της απήχησης στο ευρύτερο κοινό. Τα «έτη», όμως, μπορούν να έχουν αξία για την κοινότητα των ερευνητών και των μελετητών και ευρύτερα, αν σχεδιαστούν με εξωστρέφεια.

Συνέδρια – Εκθέσεις

Το ΥΠΠΟ κηρύσσει το 2007 ως Ετος Καζαντζάκη (50 χρόνια από τον θάνατό του) και Ετος Σολωμού (150 χρόνια από τον θάνατό του) – πέραν του Ετους Μαρίας Κάλλας. Το Ετος Νίκου Εγγονόπουλου (100 χρόνια από τη γέννησή του) οργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη. Ενα μεγάλο συνέδριο προβλέπεται για το τέλος του χρόνου και αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τους οργανωτικούς φορείς προσεχώς, όπως και για τα Ετη Καζαντζάκη και Σολωμού, που επεξεργάζεται το ΥΠΠΟ και θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες. Σημειωτέον ότι το 1998 ήταν και πάλι επισήμως Ετος Διονυσίου Σολωμού, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

Για το Ετος Νίκου Καζαντζάκη, που γίνεται για πρώτη φορά, το ΥΠΠΟ δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Είχε ζητήσει εισηγητικές προτάσεις από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Δημήτρη Καλοκύρη, Αλέξη Καλοκαιρινό και Μίλτο Πεχλιβάνη, οι οποίες κατατέθηκαν και βρίσκονται στη διάθεση του υπουργείου. Οι προτάσεις αφορούν τους εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς (Εθνικό Θέατρο, ΕΚΕΒΙ, κ. ά.).

Παράλληλα, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, η οποία είχε ζητήσει από το ΥΠΠΟ την κήρυξη Ετους Καζαντζάκη, έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις, ξεχωρίζει το διεθνές συνέδριο με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης και νέοι» που θα διεξαχθεί στη Λευκωσία με ομιλητές από την Ελλάδα, ενώ αναμένεται και η συμμετοχή ξένων. Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1988 με τη συμμετοχή της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, ιδρυτή του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη. Στο Μουσείο δωρήθηκε πρόσφατα από τον κ. Γ. Στασινάκη ένα γραφείο, ένα πορτρέτο και δύο τόμοι της «Οδύσσειας» του Νίκου Καζαντζάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή