Σελιδοδεικτες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2006, ας κάνουμε μερικές σκόρπιες στάσεις σε εκδόσεις της χρονιάς. Αλλες από αυτές μόλις κυκλοφόρησαν, άλλες απλώς δεν προσέχτηκαν όσο έπρεπε.

– Τέσσερις ποιητικές συλλογές-κοσμήματα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Ηριδανός»: του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, του Ουόλτ Ουίτμαν και της Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνιγκ. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της σειράς είναι η τυποτεχνική της εμφάνιση και τα εικαστικά έργα που συνοδεύουν τις συλλογές.

– Τηρώντας το έθιμο των τελευταίων ετών, το Μορφωτικό Ιδρυμα Τραπέζης της Ελλάδος εξέδωσε ένα ακόμη φυλλάδιο «αντί ευχών». Είναι αν όχι το τελευταίο, από τα τελευταία κείμενα του Γεωργίου Βιζυηνού, πρωτοδημοσιεύτηκε στην εικονογραφημένη «Εστία» το 1892 και είναι αφιερωμένο στον Ερρίκο Ιβσεν. Ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης, θυμίζει στο υστερόγραφό του ότι το 2006 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από το θάνατο του Νορβηγού δραματουργού, «του μέγιστου της πατρίδος του ποιητού, του μέγιστου δραματογράφου καθ’ άπασαν την βόρειον Ευρώπην».

– Από την Εκδοτική Αθηνών μόλις κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος «Μουσική», που αναφέρεται στην ιστορία της μουσικής, στα μουσικά όργανα, στη γραφή της, στα είδη μουσικής. Οι συγγραφείς του τόμου, ειδικοί ο καθένας στον τομέα του, παρακολουθούν τις μουσικές του κόσμου από την αρχαία Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την αρχαία ελληνική μέχρι την όπερα, την έντεχνη ευρωπαϊκή, τη δημοτική και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για τον κόσμο της μουσικής.

– Από την Κέρκυρα έφτασαν δύο νέες ιδιαίτερες εκδόσεις, και οι δύο προερχόμενες από την «Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρα». Η πρώτη έχει τίτλο «Επτανησίων Σολωμικά Προλεγόμενα» σε επιμέλεια Περικλή Παγκράτη. Στην έκδοση έχουν συγκεντρωθεί τα «Προλεγόμενα» που έχουν δημοσιεύσει Επτανήσιοι λόγιοι, επ’ ευκαιρία σολωμικών εκδόσεων, που καλύπτουν χρονικό διάστημα περίπου 100 χρόνων. Τα προλεγόμενα δημοσιεύονται ολόκληρα και φωτογραφικά από την πρώτη δημοσίευσή τους. Από την Κέρκυρα έρχεται κι ένα λεύκωμα στις σελίδες του οποίου παρουσιάζεται όχι μόνο η ιστορία και η διαδρομή της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας, αλλά και μέρος των πολλών θησαυρών που διαθέτει η Εταιρεία (βιβλιοθήκη 70 χιλ. τόμων, εξειδικευμένη Ιονική Βιβλιοθήκη με 10 χιλ. τόμους, έργα ζωγραφικής, παλαιούς χάρτες και χαρακτικά, μονόφυλλα, εφημερίδες και φωτογραφίες). Ενα ξεφύλλισμα της ιστορίας του αρχαιότερου πνευματικού ιδρύματος στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή