Το λεπταίσθητο πνεύμα του φωτογράφου Κ. Ζημέρη

Το λεπταίσθητο πνεύμα του φωτογράφου Κ. Ζημέρη

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τους καλλιτέχνες φωτογράφους του Βόλου, ο Κώστας Ζημέρης (1886 – 1980) υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή. Ως τις 11 Ιανουαρίου θα παραμείνει ανοιχτή η έκθεση με δικά του έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας στο Κέντρο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο στον Βόλο, που διοργανώνει το Τμήμα Εικαστικών του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου.

Οπως και άλλοι φωτογράφοι της Μαγνησίας, μετά το 1890-1900, ο Ζημέρης καλλιέργησε ένα προσωπικό ιδίωμα κυρίως μετά το 1916 όταν, αφού είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ και είχε απεμπλακεί από στρατιωτικές υποχρεώσεις, αφοσιώθηκε στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Το πολύπλευρο έργο του, ανοιχτό σε προσεγγίσεις, συγκινεί ακόμη περισσότερο σήμερα για τη λεπταίσθητη ποιότητά του και την ευαίσθητη σχέση με το αστικό και φυσικό περιβάλλον.

Ο Ζημέρης, μαθητής του Αντώνη Ραφανίδη, ήταν παραγωγικός με το όραμα να αποτυπώσει τον Βόλο και το Πήλιο σε εκατοντάδες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες κυκλοφόρησαν ως καρτ ποστάλ.

Τοπία και μορφές

Ζωγράφιζε τοπία. Φωτογράφιζε σπίτια, δρόμους και ανθρώπους. Προερχόταν από τη φωτογραφική παράδοση του Βόλου (όπου ο παλαιότερος Στέφανος Στουρνάρας είχε ανοίξει δρόμο) και ενθαρρύνθηκε από την οικονομική και αστική ανάπτυξη που του δημιουργούσε πελατεία. Η έκθεσή του, μαζί με έργα του γιου του Ιπποκράτη Ζημέρη, είναι και αυτή κομμάτι της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στον Βόλο για την ιστορική αυτοσυνειδησία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή