Υπόκωφες υποσχέσεις από τα νιάτα

Υπόκωφες υποσχέσεις από τα νιάτα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφουν οι: Βασιλης Αγγελικοπουλος, Νικος Βατοπουλος, Γιουλη Επτακοιλη, Μαρια Κατσουνακη, Ηλιας Μαγκλινης,

Παναγιωτης Παναγοπουλος, Μαργαριτα Πουρναρα,

Δημητρης Ρηγοπουλος, Ολγα Σελλα, Γιωτα Συκκα.

Χρονιά υπόκωφη το 2006, χωρίς υπέρλαμπρα αστέρια στην τέχνη, χωρίς κρότους. Αλλά με υποσχέσεις από ανατέλλοντα αστεράκια· και με ουσιώδη δώρα από παλαιότερους γνώριμους. Κυρίως: με κρίσιμους μετασχηματισμούς, ευοίωνους, σε οργανισμούς, όπως τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως η Λυρική Σκηνή – ίσως η πολυτιμότερη κληρονομιά του 2006. Αυτοδικαίως λοιπόν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος χαρακτηρίζεται πρόσωπο χρονιάς, όπως και ο Στέφανος Λαζαρίδης της Λυρικής.

Και αυτονοήτως επίσης ο Δημήτρης Παπαϊωάννου λάμπει και φέτος, όχι με ένα μπλοκμπάστερ, όπως η Ολυμπιακή Τελετή Ενάρξεως, αλλά με μια παράσταση προσωπική και απολύτως μοντέρνα, ελληνική και κοσμοπολίτικη, που ήδη προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις. Η μοναξιά, το υπαρξιακό άλγος του ενός, η επώδυνη αναζήτηση του άλλου, η δύσκολη συνάντηση και η ανεύρετη αγάπη, στην παράσταση «2» του Παπαϊωάννου δίνονται άμεσα και αφαιρετικά, με συμβολικά πυκνώματα, με ηλεκτρικά φορτία, με αρσενική σωματικότητα, με κατασκευή άψογη και τεταμένη, απολύτως σύγχρονη.

Υποσχέσεις: τη χρονιά σφραγίζουν νέοι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα στο θέατρο, όπου τα ταλέντα ξεπροβάλλουν διαρκώς, συνοδευόμενα από σοβαρότητα, προσήλωση και σκληρή εργασία. Ωραία πρόσωπα, φωτεινά, που δεν λένε ψέματα, δεν ξεγελούν – στην πλειονότητά τους κορίτσια. Ο νέος χάρτης των τεχνών κυριαρχείται από άρωμα γυναίκας.

Και στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στις συναυλίες, στους διαδικτυακούς τόπους του YouTube και του MySpace, κυριαρχούν οι νέοι. Κάτι αλλάζει δραστικά στον τρόπο παραγωγής και διακίνησης του καλλιτεχνικού προϊόντος, ακόμη και στην πρόσληψή του, κι αυτές τις αλλαγές τις εκφράζουν και τις παράγουν νέοι άνθρωποι, που διψούν για τέχνη και σπεύδουν αψηφώντας συχνά τις σειρήνες της ποπ παραπλάνησης.

Κι εδώ ξεπροβάλλει η φυλή των ιθαγενών μπλόγκερ: το 2006 ήταν η χρονιά τους, άνθησαν. Ανώνυμοι όλοι σχεδόν, λυρικοί, μαχητικοί αλλά και νάρκισσοι, όλο και περισσότερο multimedia, οι Ελληνες μπλόγκερ διανύουν την εφηβεία τους ακόμη, αλλά η επιρροή του στυλ τους στα μίντια σύντομα θα είναι εμφανής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή