ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νυχτερίδα» από την ΕΛΣ

Η κεφάτη όπερα του Γιόχαν Στράους «Νυχτερίδα» επιστρέφει στη Εθνική Λυρική Σκηνή. «Η Νυχτερίδα» έλεγε ο διάσημος Αυστριακός αρχιμουσικός Φέλιξ φον Βάινγκαρτνερ, «δεν είναι η καλύτερη οπερέτα, αλλά η οπερέτα» και είχε πιθανότατα δίκιο στον βαθμό που το έργο δεν είναι μόνο μουσικό αριστούργημα αλλά αποδίδει μια ολόκληρη εποχή: αυτή της Βιέννης του Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Η Νυχτερίδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο της Βιέννης, στις 5 Απριλίου 1874. Με αυτήν εγκαινιάστηκαν την Τρίτη 5 Μαρτίου 1940 οι δραστηριότητες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που λειτούργησε αρχικά ως τμήμα του Εθνικού -τότε Βασιλικού- Θεάτρου. Η δημοφιλέστατη οπερέτα αποτελούσε εύλογη επιλογή στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής καθώς, επιπλέον, επέτρεπε την αξιοποίηση ηθοποιών πρόζας από το δυναμικό του Βασιλικού Θεάτρου. Η συγκεκριμένη παραγωγή πρωτοπαρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική σκηνή το 1991.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Μάνφρεντ Μάιρχοφερ, η σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και τα σκηνικά-κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα. Εμφανίζονται οι: Ζάχος Τερζάκης, Δημήτρης Σιγαλός, Τζένη Δριβάλα, Λουκία Σπανάκη, Παντελής Ψύχας, Τάσος Αποστόλου κ.ά. Παραστάσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ και τις 3, 4, 5, 7, 9 και 10 Ιανουαρίου. Στο θέατρο Ολύμπια.