Αθέατες όψεις του κόσμου σε 12 ελληνικά ντοκιμαντέρ

Αθέατες όψεις του κόσμου σε 12 ελληνικά ντοκιμαντέρ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και διευρύνεται θεματολογικά το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταγράφοντας την αθέατη πλευρά της πραγματικότητας σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Πραγματικότητα, που συνήθως δεν βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων. Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 25 Μαρτίου, προβάλλει και την πλούσια εγχώρια παραγωγή σε τέσσερα τμήματα: στο επίσημο, στο ελληνικό πανόραμα, στα τηλεοπτικά πορτρέτα και στην ανοιχτή οθόνη. Στα 12 ελληνικά ντοκιμαντέρ που φιλοξενούνται στο επίσημο, διεθνές, πρόγραμμα, η διαπίστωση είναι κοινή: Οι σκηνοθέτες που τα υπογράφουν, διασχίζουν τα σύνορα της χώρας είτε για να ασχοληθούν με προσωπικές ιστορίες, είτε με επείγοντα θέματα (όπως η τρομοκρατία), ή προβλήματα του τρίτου κόσμου. Αναλυτικότερα:

– «Στον ιστό της αράχνης – Γκουαντάναμο εξπρές» του Νίκου Βεζυργιάννη: Μυστικές υπηρεσίες και φυλακές κολαστήρια. Ντοκιμαντέρ που επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα διεθνές σκάνδαλο που συντάραξε τον κόσμο το 2006.

– «Play it again, Χρήστο» του Σταύρου Καπλανίδη: Το πορτρέτο του Χρήστου Βακαλόπουλου, δημιουργού με πολύπλευρη δραστηριότητα, μαχητικό πνεύμα και μεγάλη ευαισθησία, που άφησε στο σύντομο πέρασμά του (1956 – 1993) ανεξίτηλο ίχνος σε όσους τον γνώρισαν από κοντά αλλά και σε όσους παρακολούθησαν το έργο του.

– «Que bona to vanda your face» της Ιωάννας Χρυσανθοπούλου: Το πορτρέτο της μιας και μοναδικής drag queen της Θεσσαλονίκης.

– «Τι ώρα είναι;» της Εύας Στεφανή: Το πορτρέτο δύο μεσήλικων φίλων και συγκάτοικων.

– «Η πολιτεία των πουλιών»: του Ηλία Ιωσηφίδη. Ο Π. Χατζηγιαννίδης και ο Αγγλος οικολόγος και ποιητής Γκόρντον Ράμελ αποκαλύπτουν τα τελευταία επεισόδια ενός δράματος που συντελείται εδώ και χρόνια στη λίμνη Κερκίνη, έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Ευρώπης.

– «Μυστικά και ψέματα» του Σταύρου Στάγκου: Διερευνά την πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών στις χώρες του τρίτου κόσμου, με αφορμή τη μεγαλύτερη βιομηχανική καταστροφή, στην πόλη Μποπάλ της Ινδίας, με 25.000 νεκρούς.

– «Στα κέρατα του ταύρου» του Θανάση Παπακώστα. Μια μουσική περιπέτεια με αφορμή τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

– «Εμπόλεμη ζώνη: Κόκκινος κόσμος» του Δημήτρη Γεράρδη, με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Δανέζη. Καταγράφει μία από τις πιο αιματηρές ένοπλες συγκρούσεις, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

– «Κουαπίτι – Λευκός άνθρωπος σε βαθιά τρύπα» της Αννας Κεσίσογλου: Τα ορυχεία οπαλίου στην έρημο της Ν. Αυστραλίας στο χωριό Κούμπερ Πέντι, όπου υπάρχει ελληνική κοινότητα.

– «Εβγα ήλιε, κάτσε ήλιε» του Αγγελου Κοβότσου. Η καθημερινότητα και η ζωή όπως υπαγορεύονται από την κίνηση του ήλιου σε μια οικογένεια, μοναδικούς κατοίκους του νησιού Λέβιθα.

– «Μούσες» του Γιώργου Αυγερόπουλου: Η πόλη του νοτιοανατολικού Μεξικού όπου ομοφυλόφιλοι άνδρες ζουν όπως το επιθυμούν.

– «Ενας ποταμός μέσα στον ωκεανό» του Νίκου Κούτσικα: Η υπερθέρμανση του πλανήτη και πώς επηρεάζει το κλίμα της Ευρώπης μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή