Ενας γυμνός «Χάρι Πότερ» στη σκηνή του θεάτρου

Ενας γυμνός «Χάρι Πότερ» στη σκηνή του θεάτρου

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε ίναι πράγματι αρκετά παράξενο να βλέπεις τον Χάρι Πότερ πάνω στη σκηνή, θεόγυμνο. Οχι ακριβώς τον Χάρι Πότερ, βέβαια, αφού είναι μυθιστορηματικό πρόσωπο, αλλά την κινηματογραφική του ενσάρκωση, τον Ντάνιελ Ράντκλιφ.

Στα 17 του χρόνια, πλέον, ο Ντάνιελ πέταξε τα γυαλάκια, το μαγικό ραβδί και το σκουπόξυλο για να πρωταγωνιστήσει στο έργο του Ανταμ Σάφερ «Εκβους». Ερμηνεύει τον Αλαν Στρανγκ, έναν ψυχικά διαταραγμένο νεαρό ο οποίος, σε μια τρομακτική στιγμή ψυχοσεξουαλικής παραφροσύνης, τυφλώνει έξι άλογα μ’ ένα μεταλλικό ραβδί.

Οπως γράφει η Σουζάνα Κλαπ στον «Ομπζέρβερ»: «Για μία ακόμη φορά, το φοβερό αυτό έργο ανεβαίνει για να αναδειχθεί σε τεράστια επιτυχία. Το 1973, προκάλεσε σοκ και δέος με τη σκληρότητα, το εκρηκτικό του θέαμα, την αποθέωση της άγριας, αχαλίνωτης έκστασης. Ολα αυτά υπάρχουν στην παράσταση που σκηνοθέτησε η Θία Σάροκ, αλλά τώρα ο μαγνήτης της δημοσιότητας είναι διαφορετικός. Είναι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ, ο οποίος μεταμορφώθηκε από παιδί-μάγος σε σεξουαλικά εκτροχιασμένο έφηβο».

Οι κριτικές

Η πρεμιέρα του «Εκβους» δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στο θέατρο Γκίλγουντ, και οι κριτικοί έως τώρα συμφωνούν ότι ο Ντάνιελ Ράντκλιφ κατάφερε να αποσπασθεί με επιτυχία από το κινηματογραφικό άλτερ έγκο του. Δεδομένου ότι ο ρόλος του Χάρι Πότερ ήταν το μόνο που είχε κάνει έως τώρα στην καριέρα του, το επίτευγμα δεν είναι καθόλου ασήμαντο.

«Είναι απόλυτα εστιασμένος και ταυτόχρονα ανάλαφρος: χαριτωμένος, αβίαστα αυθάδης, πειστικός», επισημαίνει η Σουζάνα Κλαπ. «Κανένας δεν θα τον καλέσει ακόμα να παίξει Αμλετ, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί στη σκηνή με μεγάλη άνεση». Και στην Ντέιλι Τέλεγκραφ, ο Τσαρλς Σπένσερ έγραψε ότι «ο Ντάνιελ Ράντκλιφ πέταξε θριαμβευτικά τον μανδύα του Χαρι Πότερ, και κατάφερε να αναδυθεί σαν ένας συναρπαστικός σκηνικός ηθοποιός με απρόσμενο βάθος και γκάμα».

Στον «Εκβους» παίζει επίσης ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, ερμηνεύοντας τον ψυχίατρο που προσπαθεί να βοηθήσει τον Αλαν να βγει από τον λαβύρινθο της τρέλας. Είναι κι αυτός ένα μεγάλο ατού της παράστασης, τιμημένος ήδη με βραβείο Τόνι για την ερμηνεία του στο έργο «History Boys» που μεταφέρθηκε πέρυσι από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη. Ηδη συζητιέται και η μεταφορά στο Μπροντγουέι της παράστασης του «Εκβους», που είχε κερδίσει βραβείο Τόνι όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το 1975.

«Σκέφτηκα ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα να περιμένω να τελειώσουν όλες οι ταινίες Χάρι Πότερ πριν επιχειρήσω να κάνω κάτι άλλο», είπε ο Ράντικλιφ στην «Τέλεγκραφ». Η πέμπτη ταινία, «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα» έχει προγραμματιστεί να προβληθεί στις 13 Ιουλίου και ο νεαρός σταρ έχει υπογράψει επίσης για τη συμμετοχή του στις τελευταίες δύο ταινίες. Στο μεταξύ, το έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Harry Potter and the Deathly Hallows», θα βγει στα βιβλιοπωλεία στις 21 Ιουλίου.

Κοινές εμπειρίες

Ο Χάρι και ο Αλαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικοί ως χαρακτήρες, παρ’ όλο που και οι δύο «προέρχονται από διαταραγμένες οικογένειες», όπως παρατήρησε η 13χρονη Ελα Πιτ, ένα από τα πολλά παιδιά που έσπευσαν να δουν το ίνδαλμά τους στο θέατρο (όχι, η παράσταση δεν κρίθηκε «ακατάλληλη για ανηλίκους», παρά τη γύμνια, τις βωμολοχίες και τις σεξουαλικές σκηνές). Και οι δύο ήρωες είχαν τραυματικές εμπειρίες που σχετίζονταν με τους γονείς τους: ο Χάρι επειδή τους έχασε νωρίς και ο Αλαν επειδή τον οδήγησαν στην τρέλα.

Οσον αφορά, όμως, την ερωτική διάσταση, ο κινηματογραφικός Χάρι δεν έχει ακόμα φιλήσει κορίτσι – η μεγάλη στιγμή έρχεται στο προσεχές φιλμ. Από την άλλη μεριά, ο Αλαν στον «Εκβους» όχι μόνο έχει ένα ερωτικό πλησίασμα με ηθοποιό που παριστάνει το άλογο, αλλά και μια σκηνή όπου, γυμνός επί δέκα λεπτά, φτάνει στα πρόθυρα σεξουαλικής συνεύρεσης με μια νέα γυναίκα, επίσης γυμνή.

Οπως είπε η 20χρονη Κέιτλιν Τζιλ, φοιτήτρια από την Καλιφόρνια που πήγε στην παράσταση με μια μεγάλη παρέα φίλων, η θεατρική εμπειρία δεν «κηλίδωσε» τις εντυπώσεις της από τις ταινίες Χάρι Πότερ – άλλαξε μόνο την αντίληψή της για τον Ντάνιελ Ράντκλιφ. «Εχοντας δει το έργο, είπαμε όλοι: Ω, Θεέ μου – ποτέ δεν θα μπορέσουμε να αντικρύσουμε ξανά τον Χάρι Πότερ με τον ίδιο τρόπο. Τον είδαμε γυμνό!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή