Εργα Τζωρτζινάκη σε ένα νέο δίσκο

Εργα Τζωρτζινάκη σε ένα νέο δίσκο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Τζωρτζινάκης πρόλαβε στη σύντομη ζωή του -πέθανε το 1989 σε ηλικία μόλις 39 ετών- να αναδειχθεί σε έναν από τους αξιολογότερους Ελληνες συνθέτες της κιθάρας, αφήνοντας πίσω του έργα για μία, δύο ή και τρεις κιθάρες, καθώς και ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα.

Ερμηνεία Κ. Γρηγορέα

Μερικά από αυτά τα έργα συγκεντρώνονται τώρα σε έναν ελκυστικό δίσκο, όπου τα ερμηνεύει ο εκλεκτός κιθαριστής Κώστας Γρηγορέας, φίλος του Τζωρτζινάκη και συνοδοιπόρος του στη μουσική ώς το θάνατό του. Μερικά από αυτά μάλιστα προέρχονται από ηχογραφήσεις που έγιναν εν όσω ζούσε ακόμα ο δημιουργός τους – ο οποίος μετέχει στην ερμηνεία ορισμένων.

Πηγαίο ταλέντο

Είναι φανερό ότι πρόκειται για δίσκο πολύτιμο όσον αφορά όχι μόνο το έργο ενός ταλαντούχου και πρόωρα χαμένου συνθέτη (ο Μάνος Χατζιδάκις εγκωμίαζε «την έμπνευση και το πηγαίο ταλέντο» του), αλλά και το ρεπερτόριο της ελληνικής κιθαριστικής τέχνης γενικότερα. Ο Νότης Μαυρουδής, λ.χ., σημειώνει στο ένθετο του δίσκου: «Νιώθω πως μετά από χρόνια, κοντά στα 20, το μουσικό υλικό του Κυριάκου Τζωρτζινάκη έχει λόγο ύπαρξης στους σημερινούς αισθητικούς και στυλιστικούς προσανατολισμούς του ρεπερτορίου της κιθάρας (…). Αρμονίες πρωτόγνωρες για το ρεπερτόριο της κιθάρας, τεχνικές που ενίσχυαν περίεργα εφέ, ρυθμοί σύνθετοι και στο βάθος η μελωδική γραμμή, άλλοτε λυρική, άλλοτε σκληρή! Ενας συνδυασμός λόγιου και ροκ, με στοιχεία από από την τζαζ και την μπαλάντα. Τόσα πράγματα συνενωμένα στα κομμάτια του».

Αυθεντικές ερμηνείες

Οσον αφορά την ερμηνεία, «ο Γρηγορέας έπραξε σοφά που μας αποκάλυψε πρώτος δισκογραφικά αυτόν τον συνθέτη», παρατηρεί ο κ. Μαυρουδής. «Το υλικό που μας εκθέτει καταφέρνει να φωτίσει τη δυναμική ενός δημιουργού που τάραξε τα νερά του κιθαριστικού ρεπερτορίου σε μια εποχή (του ’70) κατά την οποία το όργανο αυτό είχε ανάγκη να ξεπεράσει τις στυλιστικές και αρμονικές του αγκυλώσεις που περιόριζαν τη φαντασία (…). Οι ερμηνείες του Γρηγορέα έχουν καθιερωθεί ως οι πιο αυθεντικές, αφού η σχέση του με τον συνθέτη υπήρξε η καλύτερη πηγή ιδεών».

Πράγματι, ο δίσκος περιλαμβάνει ακόμη και ηχογραφήσεις από την πρώτη παρουσίαση έργων του Τζωρτζινάκη, με τον Γρηγορέα, το 1978, 31 Μαΐου, στην Ελληνοαμερικανική Ενωση! «Θα μπορούσα να τα έχω ηχογραφήσει σήμερα, και μάλιστα με πολύ λιγότερες ώρες εργασίας από όσες απαιτήθηκαν για την τεχνική επεξεργασία της παλιάς ηχογράφησης από εμένα στον υπολογιστή, ώστε να ανασυσταθεί ο ήχος και να καθαριστούν οι θόρυβοι μιας ασφυκτικά γεμάτης αίθουσας. Ομως τόσο από ιστορικής όσο και συναισθηματικής απόψεως, πιστεύω πως άξιζε τον κόπο», λέει ο Κ. Γρηγορέας.

Απολαυστική μουσική

Στο cd που μόλις κυκλοφόρησε («Ο Κώστας Γρηγορέας παίζει Κυριάκο Τζωρτζινάκη», διανομή Εros) περιλαμβάνονται και σημερινές εκτελέσεις, αλλά το κύριο σώμα αποτελείται από κομμάτια που περιλαμβάνονταν σε ένα δίσκο βινυλίου που είχε εκδοθεί το 1985, εν όσω δηλαδή ζούσε ακόμη ο συνθέτης. Ακούμε μάλιστα και τον ίδιο σόλο σε ένα κομμάτι του και μαζί με τον Γρηγορέα και τον Δημήτρη Αντωνάτο σε τρίο. Μια απολαυστική, πέραν όλων των άλλων, μουσική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή