Η περίπτωση Γιαννούλης Χαλεπάς

Η περίπτωση Γιαννούλης Χαλεπάς

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψυχική ασθένεια υπήρξε άμεσα συνδεδεμένη με το έργο του μεγάλου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και καθόρισε τον τρόπο της έκφρασής του. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες συνδέουν τις ψυχικές ασθένειες με τη δημιουργική έκφραση.

Η περίπτωση του Γιαννούλη Χαλεπά είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική από τους Ελληνες καλλιτέχνες. Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση στο έργο του, που πραγματοποιείται στην Εθνική Γλυπτοθήκη, η Ελληνική Εταιρεία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών διοργανώνει εκδήλωση στον χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης (πάρκο Στρατού, Γουδή), αύριο στις 11 το πρωί. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Σολδάτος, θα μιλήσει με θέμα «Ψυχοπαθολογία και καλλιτεχνική δημιουργία: η περίπτωση Γιαννούλη Χαλεπά», αναλύοντας τη λεπτή σχέση ανάμεσα στην καλλιτεχνική έκφραση και στην ψυχική ασθένεια, ενώ η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα θα κάνει μια εισαγωγή στο έργο του Γιαννούλη Χαλεπά.

Ο κορυφαίος Ελληνας γλύπτης, σε ηλικία 21 ετών και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία, άρχισε να έχει τα πρώτα σημάδια ψυχικής νόσου και το 1888 εισήχθη στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Με τα σημερινά δεδομένα, θα έβρισκε διαφορετική αντιμετώπιση από την ιατρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή