Στίχοι τρυφεροί σαν χάδι

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουσική, κίνηση και λόγος ποιητικός ήταν το τρίπτυχο στο οποίο βάσισε ο Ρόμπερτ Γουίλσον την παράσταση Rumi, In the Blink of the Eye, που ολοκληρώθηκε χθες στο «Παλλάς». Οι μουσικοί ήχοι της Ανατολής, η περιστροφική κίνηση των Δερβίσηδων και ο ποιητικός λόγος του Mewlana Djalal-od-Din-Rumi δημιουργούν, σιγά σιγά, ακολουθώντας τον νωχελικό αλλά και μεγαλοπρεπή ρυθμό της Ανατολής, μια διαφορετική ατμόσφαιρα.

Ο Ρόμπερτ Γουίλσον επέλεξε εννέα χορευτές μυημένους στο χορό των Δερβίσηδων. O μουσικολόγος, αρχιτέκτονας και δεξιοτέχνης του νέι Kudsi Erguner διάλεξε τους μουσικούς που ζωντανά, στην άκρη της σκηνής του «Παλλάς», μετέφεραν ήχους παραδοσιακούς και ερωτικούς και τραγούδια παραπονεμένα και τρυφερά. Δίπλα στους Δερβίσηδες ένα μικρό αγόρι συμβόλιζε τη συνέχεια της παράδοσης και τον σεβασμό προς αυτήν (ο μικρός Kayra Ermenkul ήταν χαριτωμένος ακόμα και στα μικρά λαθάκια του) και ο Πέρσης τραγουδιστής απήγγειλε στη μελωδική αρχαία περσική γλώσσα farsi στίχους τρυφερούς σαν χάδι: «Οταν προβάλλεις το πρόσωπό σου που έχει το χρώμα του ρόδου ζωντανεύουν όλα όσα θεωρούμε άψυχα…». Για λίγη ώρα, μόνο μία, η τέχνη της Ανατολής, παίζοντας με τις τεχνολογικές δυνατότητες της Δύσης (κυρίως τους φωτισμούς) συναντήθηκαν αρμονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή