Σελιδοδεικτες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

* Henri de Montherlant, Τα κορίτσια (1936), μετ. Λουίζα Μητσάκου, εκδ. Ινδικτος.

* Joseph Kessel, Η περαστική του Σαν-Σουσί (1936), μετ. Εύη Βαγγελάτου, εκδ. Διήγηση.

Το άρωμα της Γαλλίας του ’20 και του ’30, όταν το Παρίσι είχε ακόμη την ωστική δύναμη της μπελ επόκ, ξεφτισμένης στη δίνη του Μεσοπολέμου, επιζεί σε κάποια ρομάντσα φευγαλέων συναντήσεων και πικρών αναζητήσεων. Εντυπωσιάζει που υπάρχουν Ελληνες εκδότες σήμερα, οι οποίοι επενδύουν σε ονόματα που διαβάζονταν πολύ έως περίπου το 1970, αλλά που για πολλά χρόνια είχαν τεθεί εκτός κυκλοφορίας. Δύο μυθιστορήματα, χαρακτηριστικά της περιόδου πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε νέες μεταφράσεις στα ελληνικά. Περισσότερο γνωστό το διάσημο βιβλίο του Ζοζέφ Κεσέλ (1898 – 1979) «Η περαστική του Σαν – Σουσί» που στη μνήμη του κοινού έχει ταυτιστεί με το ζευγάρι Ρόμι Σνάιντερ και Μισέλ Πικολί στην κινηματογραφική μεταφορά του Jacques Rouffio (1982). Εξίσου στοχαστικός, μοντέρνος για την εποχή του και σχεδόν ιμπρεσιονιστικός ο πολυγραφότατος Ανρί ντε Μοντερλάν (1895 – 1972) έρχεται σήμερα στην ελληνική γλώσσα με το γοητευτικά παλιομοδίτικο «Τα κορίτσια». Και τα δύο βιβλία κυκλοφόρησαν στα γαλλικά την ίδια χρονιά (1936) από σχεδόν συνομηλίκους συγγραφείς που έδωσαν ζωή σε ορισμένους από τους πιο αξιομνημόνευτους γυναικείους χαρακτήρες της δεκαετίας του ’30. Τα αντίτυπα των βιβλίων τους -που είχαν πολύ υψηλές πωλήσεις- τα βρίσκει κανείς (αν θέλει τις παλιές εκδόσεις) στις στοίβες των παλαιοβιβλιοπωλείων ή στο γαλλικό ebay και η αύρα τους ανακαλεί συνειρμικά το Παρίσι που έγινε σκόνη στο πέρασμα του χρόνου. Μία ολόκληρη κουλτούρα ζωής, γεμάτη πάθος και βάσανο, σε καπνισμένα καφέ και ξέστρωτα κρεβάτια, ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτές. Τα γαλλικά βιβλία τσέπης, τα πολύχρωμα εξώφυλλα του Le Livre de Poche από το 1960 και τα λευκά μίνιμαλ εξώφυλλα των Folio από το 1970, δόξασαν τους συγγραφείς αυτούς, και τους έφεραν πιο κοντά στην κορύφωση του 20ού αιώνα.

Η εμφάνισή τους στη σύγχρονη ελληνική αγορά βιβλίου είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα. Περιορισμένο το κοινό τους, αλλά η παρουσία τους ανάμεσα σε άλλα βιβλία σύγχρονης γραφής αποκαλύπτει τη σταδιακή ωριμότητα ή έστω τη βεντάλια με τις πτυχές διαφορετικών επιλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή