Εκθέσεις: Ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα

Εκθέσεις: Ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εικαστικά γεγονότα του φετινού θέρους μας ωθούν σε μια παλινδρόμηση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της τέχνης. Η έκθεση του κορυφαίου Ούγγρου Αντρέ Κερτές, πνευματικού πατέρα του Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν, το αφιέρωμα στον Αντρέ Μασόν στο Μουσείο Γουλανδρή της Ανδρου και τα σχέδια του Ελβετού συγγραφέα, δραματουργού και ζωγράφου Ντίρενματ μάς ταξιδεύουν σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό χθες. Από την άλλη τα έργα γνωστών video artists στο Μουσείο Κυκλαδικής, κάποιες από τις εκθέσεις της φετινής Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, αλλά και μια ξεχωριστή εγκατάσταση των Μανώλη Χάρου και Μανώλη Ζαχαριουδάκη στο Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας αποτυπώνουν με τρόπο εναργή την εικαστική δημιουργία των ημερών μας. Μια αίσθηση παντοτινής Ελλάδας έχει η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση με πίνακες της αγαπημένης του Υδρας.

Κερτές. Από το μουσείο Jeu de Pomme του Παρισιού και με ενδιάμεσο σταθμό το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης μάς έρχεται η έκθεση «Καθρέπτης μιας ζωής» με εξαιρετικές φωτογραφίες του Αντρέ Κερτές (1894 – 1985) από τους πιο παραγωγικούς και ξεχωριστούς δημιουργούς του 20ού αιώνα.

Νέες Αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4), 14 Ιουνίου – 18 Αυγούστου

Ντίρενματ. Η ελληνική μυθολογία ιδωμένη μέσα από τη ματιά του Ελβετού δραματουργού και ζωγράφου Φρίντριχ Ντίρενματ (1921 – 1990) είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς. Εκτός από τα δικά του έργα έρχονται και 4 σχέδια του Πάμπλο Πικάσο με θέμα τον Μινώταυρο.

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), έως και τέλη Ιουλίου

Video art. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά στη βίντεο αρτ με την έκθεση «Her (His)tory», την οποία επιμελείται η Μαρίνα Φωκίδη με σημαντικά έργα που μιλούν για τον ρόλο του άνδρα και της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι Μπρους Νάουμαν, Γκάρι Χιλ, Τόνι Ούρσλερ αλλά και συμπατριώτες μας όπως η Λίνα Θεοδώρου, η Ντιάνα Μαγγανιά, ο Στέφανος Τσιβόπουλος κ.ά.

Μέγαρο Σταθάτου, 4 Ιουνίου – 29 Σεπτεμβρίου

Η Υδρα του Τέτση. Το νησί του Αργοσαρωνικού εξακολουθεί να παραμένει μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τον Παναγιώτη Τέτση, ο οποίος γνωρίζει από παιδί τα τοπία, τους κάβους και τη θάλασσά του.

Μέγαρο Κουντουριώτη (Υδρα), 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου

Μεταφυσική. Μια ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση ετοιμάζουν ο Μανώλης Χάρος και ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλιό Φρούριο Κέρκυρας. Με τίτλο «Απόπειρες εφαρμοσμένες μεταφυσικής» παρουσιάζουν ιαπωνικά χαρτιά μεγάλων διαστάσεων με πρωτότυπες εκτυπώσεις και μεγάλα χάρτινα πλέγματα κατασκευασμένα από χαρτιά κομμένα σε καταστροφέα εγγράφων σε μια σημαντική πρωτοβουλία να προβληθούν τα ξεχωριστά μουσεία της Κέρκυρας.

Παλιό Φρούριο Κέρκυρας, έως και 29 Σεπτεμβρίου

Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. Η 1η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο Ετεροτοπίες προσπαθεί να μας φέρει κοντά στην εικαστική παραγωγή χωρών του Καυκάσου, της Αφρικής αλλά και της Νοτίου Αμερικής μέσα από ένα πλέγμα εκθέσεων που απλώνεται σε διάφορα μέρη της πόλης και διαρκεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, εκπροσωπείται και η εγχώρια καλλιτεχνική σκηνή με αξιώσεις.

Εγκόσμια. Το Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Ανδρου, που εφέτος διανύει την 13η του χρονιά, παρουσιάζει μία ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, με τίτλο: «Realia Mundi / Εγκόσμια». Συμμετέχουν: Απόστολος Γεωργίου, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Χάρης Κοντοσφύρης, Αλίνα Μάτσα, Τάσος Μισούρας, Κυριάκος Μορταράκος, Νίκος Μόσχος, Ξενοφών Μπήτσικας, Δημήτρης Σκουρογιάννης και Μανταλίνα Ψωμά.

Ιδρυμα Κυδωνιέως (Ανδρος), 21 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου

Αντρέ Μασόν στην Ανδρο. Τρία χρόνια μετά την επιτυχημένη έκθεση του Πικάσο στην Ανδρο, με έργα που εμπνεύστηκε ο Ισπανός από την κλασική αρχαιότητα, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί έργα αντίστοιχης θεματολογίας του Γάλλου Αντρέ Μασόν. Μυημένος στον σουρεαλισμό από τον Μπρετόν, πνεύμα ανήσυχο και επαναστατικό, με επίδραση στους καλλιτέχνες που μεσουράνησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο στις ΗΠΑ, ο καλλιτέχνης άντλησε πολλά ερεθίσματα από την Ελλάδα.

Ιδρυμα Γουλανδρή (Ανδρος), 30 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου

Κ. Καραμανλής. Εκθεση για την εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη. Στο αφιέρωμα αναπτύσσεται η παρουσία του και η συμβολή του στην εξέλιξη των ελληνικών πραγμάτων μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής και κοινωνικής πορείας της χώρας.

Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), 6 Ιουνίου – 29 Ιουλίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή