«Εχω παίξει ακόμη και για πενήντα άτομα»

«Εχω παίξει ακόμη και για πενήντα άτομα»

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καλύτερες ερμηνείες της, αυτές τουλάχιστον που έχουν εντυπωθεί στους περισσότερους, είχαν όλες μια ροκ απόχρωση. Κάτι το ανατρεπτικό, μια τρέλα, σίγουρα δυναμισμό, ίσως και μια δόση εκπόρνευσης. Θυμηθείτε το «Ακρωτήρι του Φόβου» που της χάρισε και την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ, το Natural Born Killers ή ακόμη κι αυτήν την επιπέδου βίντεοκλαμπ ταινία «Παράξενες μέρες». Η τριαντατριάχρονη Τζουλιέτ Λιούις δεν είναι η πρώτη ηθοποιός του Χόλιγουντ που αποφασίζει να ακολουθήσει ροκ εν’ ρολ καριέρα. Οι Ράσελ Κρόου, Κιάνου Ριβς, Μπίλι Μπομπ Θόρτον και πάρα πολλοί άλλοι το έχουν επιχειρήσει… Εκείνη, όμως, δείχνει να το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ασχολείται με την ηθοποιία παρά μόνο με τη μουσική, ενώ εδώ και περίπου ένα χρόνο, με μια βαλίτσα στο χέρι και πέντε άντρες παρέα, οργώνει την Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες η Τζουλιέτ Λιούις και οι Licks, το συγκρότημά της, θα βρίσκονται στην Αθήνα. Η συναυλία της, η δεύτερη που δίνει σε ελληνικό έδαφος, καθώς προηγήθηκε μία στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στάθηκε μια καλή ευκαιρία να μιλήσει στην «Κ».

Οργή και ιδρώτας

Οσοι έτυχε να παρακουθήσουν αυτήν την πρώτη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, μεταφέρουν την εικόνα μιας οργισμένης σκηνικής παρουσίας, ενός αγοροκόριτσου που χύνει πολύ ιδρώτα στα live. Εγινε τόσο γρήγορα η Τζουλιέτ Λιούς ροκ εν’ ρολ περσόνα ή είναι πολύ καλή ηθοποιός; «Δεν μ’ ενδιαφέρει να είμαι καρφωμένη στη σκηνή και να τραγουδάω σαν αυτά τα κοριτσάκια με τη γλυκιά φωνή» απαντάει. «Σε ό,τι κάνω χρησιμοποιώ το σώμα μου. Είναι κι αυτό μέρος της τέχνης. Η καλλιτεχνική έκφραση, είτε έχει να κάνει με το δράμα είτε με τη μουσική, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς χρησιμοποιείς το σώμα σου. Εκφράζομαι με ό,τι διαθέτω και προσπαθώ να απελευθερώσω όλη μου την ενέργεια ακόμη κι αν είναι πενήντα άτομα όλα κι όλα το κοινό». Η άνεσή της στη σκηνή, βέβαια, δεν μπορεί να μη συνδέεται με το γεγονός ότι από πολύ μικρή μπήκε στον χώρο του θεάματος. Γεννήθηκε το 1973 στο Χόλιγουντ, από τον ρολίστα Τζέφρι Λιούις και τη γραφίστρια Γκλένις Μπάτλεϊ που χώρισαν πριν ακόμη η μικρή Τζουλιέτ συμπληρώσει τα πέντε της χρόνια. Ο πατέρας της, πρώτος, την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, κι έτσι, σε ηλικία δώδεκα ετών βρέθηκε σε καστ τηλεοπτικής σειράς. Δεν ήταν, όμως, μόνο η ηθοποιία που δοκίμασε νωρίς η Τζουλιέτ Λιούις. Στα 14 της έφυγε από το σπίτι, στα 15 της οδηγούσε παράνομα, και στα 16 της χρόνια συνελήφθη επειδή μπήκε με ψεύτικη ταυτότητα σε νυχτερινό κλαμπ. Στα 18 της κέρδισε την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο «Ακρωτήρι του Φόβου». Παράλληλα, πρόλαβε να εθιστεί και να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, να κάνει τέσσερα χρόνια σχέση με τον Μπραντ Πιτ, να παντρευτεί και να χωρίσει τον πρωταθλητή στο σκεϊτμπόρντιν Στίβεν Μπέρα και να ασπαστεί τη σαϊεντολογία. Μια διαδρομή αρκετά ροκ με λίγα λόγια…

Επειτα από όλα αυτά, το 2003 αποφάσισε να φτιάξει μια μπάντα. «Δεν ξύπνησα ξαφνικά και είπα τώρα θα γίνω ροκ σταρ» ξεκαθαρίζει η Τζουλιέτ Λιούις. Από μικρή είχα εμμονή με τη μουσική. Ολη μέρα άκουγα Πάτι Σμιθ, Ρόλινγκ Στόουνς, Π.Τζ. Χάρβεϊ, Ιγκι Ποπ, Τίνα Τέρνερ, Τζίμι Χέντριξ. Και αν το σκεφθείς πιο προσεκτικά, το δράμα ταιριάζει απόλυτα με τη μουσική. Οποτε πρέπει να προετοιμαστώ για έναν ρόλο αναζητώ την κατάλληλη σύνθεση που θα με βάλει στο πετσί τού χαρακτήρα. Πάντα πίστευα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να ασχοληθώ με το τραγούδι απλώς έτυχε να γίνω πρώτα γνωστή από τον κινηματογράφο».

«Δεν βρήκα τίποτα έτοιμο»

Μπορεί στο σινεμά να είναι σε έναν βαθμό στρωμένος ο δρόμος της, αν και η ίδια δηλώνει ότι «ποτέ δεν ήταν το αγαπημένο παιδί των σκηνοθετών», στη ροκ εν’ ρολ σκηνή, όμως, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Οχι μόνο επειδή κάποιοι βλέπουν με μισό μάτι μια σταρ του Χόλιγουντ να χτυπιέται στη σκηνή με γκαράζ υπόκρουση, αλλά γιατί, πολύ απλά, υπάρχουν δεκάδες πιο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί. Τι λέει η ίδια; «Δεν βρήκα τίποτα έτοιμο. Χρειάστηκε να δουλέψω πολύ σκληρά για να αποδείξω ότι αξίζω, κυρίως, στον εαυτό μου. Εχουμε παίξει και για πενήντα άτομα. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Σίγουρα, μπορεί κάποιος να έρθει να σε δει από περιέργεια επειδή σε γνωρίζει από τον κινηματογράφο, αλλά αν δεν του αρέσεις δεν θα το ξανακάνει». Αν έπρεπε να διαλέξει τι θα άφηνε; «Εκανα την επιλογή μου» διευκρινίζει. «Δεν έχω κάνει ταινία εδώ και δύο χρόνια. Από τότε που κυκλοφόρησε ο δίσκος μας, η ζωή μου είναι στον δρόμο, είμαι απόλυτα αφισιωμένη στην περιοδεία. Πρέπει σε ό,τι κάνεις, τη στιγμή που το κάνεις, να δίνεσαι απόλυτα. Με το σινεμά φυσικά, δεν έχω τελειώσει, η καλύτερη μου δουλειά είναι στο μέλλον…».

Νέος δίσκος

Στην Αθήνα η Τζουλιέτ Λιούις και οι Licks έρχονται με δύο άλμπουμ στις αποσκευές τους. Το πρώτο με τίτλο «You’re Speaking My Language» πέρασε μάλλον απαρατήρητο. Το δεύτερο με τίτλο «Four On The Floor» έκανε αρκετά αυτιά να τεντωθούν καλύτερα! Ηλεκτρισμένες κιθάρες, ρυθμός, ενέργεια, ένα σκληρό μείγμα ήχων. Πώς το περιγράφει η ίδια; «Old school rock. Δεν είναι νέο ροκ εν’ ρολ ούτε εναλλακτικό. Είναι ένας δυνατός δίσκος με ρίζες στην παράδοση του ροκ, έχει πολλά χρώματα και συναισθήματα. Γι’ αυτό και λατρεύω τη μουσική, για την ελευθερία να γράψω ό,τι θέλω, ό,τι μ’ ευχαριστεί».

Σε αυτό το άλμπουμ συνεργάστηκε με τον Ντέιβ Γκρολ, πρώην ντράμερ των Nirvana και νυν ηγέτη των Foo Fighters, ο οποίος την έχει κατά κάποιον τρόπο πάρει υπό την προστασία του και της έχει δώσει αρκετές ευκαιρίες να συμμετάσχει σε γνωστά φεστιβάλ, support σε γκρουπ όπως οι Motorhead και οι Queens Of The Stone Age. Και στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ έρχεται, τρίτο όνομα πίσω από τους Scorpions και τον Τζο Κόκερ. «Τα τραγούδια των Scorpions δεν μου είναι ιδιαίτερα γνωστά, τον Τζο Κόκερ όμως τον λατρεύω. Τι φωνή! Είμαι πανευτυχής που θα παίξω μαζί του. Αλλος ένας λόγος που αγαπώ τη μουσική είναι οι γνωριμίες που κάνω στα φεστιβάλ!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή