Επιστροφή με συστημένο δέμα!

Επιστροφή με συστημένο δέμα!

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς γράφαμε πως είχε κλαπεί από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο το περίφημο φόρεμα της Μαρίας Κάλλας, αυτό που φορούσε όταν εμφανίστηκε στο Ηρώδειο στις 5 Αυγούστου του 1957. Χθες, πληροφορηθήκαμε ότι το φόρεμα επεστράφη στο ινστιτούτο μέσω ταχυδρομείου! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: το εν λόγω φόρεμα αποτελούσε τμήμα της έκθεσης «Μαρία Κάλλας: Μια γυναίκα, μια φωνή, ένας μύθος» που διοργάνωσε από τις 9 Μαΐου το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Μαρία Κάλλας» της Βενετίας και το Ιδρυμα Μελετών και Αλληλεγγύης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο.

Η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, κ. Μελίτα Παλεστίνι, είχε δηλώσει ότι επρόκειτο για μια «άριστα οργανωμένη κλοπή». Ο ληστής είχε επιλέξει την τελευταία ημέρα της έκθεσης, γνωρίζοντας ότι θα συγκέντρωνε τον περσσότερο κόσμο. Το φόρεμα είχε τοποθετηθεί σε ειδικό κάδρο, σε σχετικά αθέατη γωνία της υπόγειας αίθουσας του κτιρίου, ωστόσο οι κάμερες του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης κατέγραψαν τα χαρακτηριστικά του δράστη, έναν άνδρα, σαράντα περίπου χρόνων. Το φόρεμα έχει αξία μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Παλεστίνι είχε υποθέσει ότι η κλοπή δεν είχε οικονομικό κίνητρο και η μυστηριώδης επιστροφή του μάλλον την επιβεβαιώνει. Μιλήσαμε εκ νέου με την κ. Παλεστίνι, η οποία υπογράμμισε ότι «δεν είμαι φυσικά αστυνομικός αλλά πιθανολογώ ότι κάποιος που έχει λατρεία με την Κάλλας έκλεψε το φόρεμα, το κράτησε για λίγο και το επέστρεψε».

Ηταν την Παρασκευή το πρωί όταν, μαζί με το συνηθισμένο ταχυδρομείο, η κ. Παλεστίνι έλαβε ένα πακέτο συστημένο. «Με το που το άνοιξα, αναγνώρισα το ύφασμα, γι’ αυτό και δεν το άγγιξα. Αμέσως ειδοποίησα την αστυνομία, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι από την αρχή επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην υπόθεση». Το πακέτο μεταφέρθηκε στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα όπου και εξετάζεται ακόμα. Οπως τόνισε η κ. Παλεστίνι, δεν ήταν σε κακή κατάσταση, απλώς «λίγο τσαλακωμένο».«Δεν ξέρουμε πότε θα μας το επιστρέψει η αστυνομία προκειμένου να μεταφερθεί μαζί με την υπόλοιπη έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Πάντως το φόρεμα είναι και πάλι ασφαλές. «Ισως ο δράστης, μέσα και από τα δημοσιεύματα του Τύπου, να συνειδητοποίησε τη σοβαρότητα της πράξης του», μας λέει η κ. Παλεστίνι. Αν ισχύει πάντως αυτή η εκδοχή, είναι αξιοσημείωτο, μετά 30 χρόνια, το ότι η Μαρία Κάλλας προκαλεί τέτοιες ακραίες εκδηλώσεις λατρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή