Η αρχαία Ελλάδα δίχως εμμονές

Η αρχαία Ελλάδα δίχως εμμονές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Καλιφόρνια έρχεται μια φωνή που θέλει να βάλει τα πράγματα σε τάξη! Ο Μπρους Θόρντον είναι ένας φιλόδοξος καθηγητής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, συγγραφέας πολλών βιβλίων για την αρχαία Ελλάδα, δύο από τα οποία εκδόθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά. Ο Θόρντον, ως σύγχρονος φιλόλογος, είναι δηλωμένος φιλέλληνας. Εχει κουραστεί με την πολιτική ορθότητα, την υπερβολή της διαπολιτισμικότητας, τον ναρκισσισμό των μεταμοντέρνων και τη χαιρεκακία των αποδομιστών. Η ματιά του στην αρχαία Ελλάδα είναι απαλλαγμένη -λέει ο ίδιος- από τα στρώματα των γενεών που ακολούθησαν, από τους παρορμητικούς φακούς των κάθε λογής ιδεοληψιών, από τον βικτωριανό πουριτανισμό και τη φεμινιστική υστερία. Ο Θόρντον δεν θέλει να έχει σχέση με όλα αυτά.

Δύο από τα πιο σημαντικά βιβλία του υπάρχουν τώρα στα ελληνικά. Είναι το «Ελληνικοί Τρόποι. Πώς οι Ελληνες δημιούργησαν τον δυτικό πολιτισμό» (μετ. – επιμ. Γ. Καρβέλας, Π. Τσαπίλης, εκδ. Ανατολικός) και το «Ερως. Ο μύθος της σεξουαλικότητας στην αρχαία Ελλάδα» (μετ. Γρ. Κονδύλης, πρόλογος – επιμ. Φώτης Τερζάκης, εκδ. Οξύ).

– Στο βιβλίο σας «Ελληνικοί Τρόποι» υπερασπίζεστε τους Ελληνες. Γιατί νιώσατε αυτή την ανάγκη;

– Τα περισσότερα κείμενα για τους Ελληνες, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, είναι πολιτικά, γεμάτα εμμονές με θέματα όπως το φύλο, η φυλή, κ.λπ. Θέλησα να καταλάβω τους Ελληνες με τα δικά τους κριτήρια, να μην τους προσαρμόσω μειωτικά στις δικές μου προκαταλήψεις. Ορισμένοι λόγιοι κατηγόρησαν τους Ελληνες γιατί είχαν δούλους, αγνοώντας ότι αυτό συνέβαινε σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι Ελληνες ήταν οι πρώτοι που αμφισβήτησαν τον θεσμό της δουλείας.

– Στο βιβλίο σας «Ερως» διατυπώνετε απόψεις που δεν ακούγονται συχνά.

– Επιχείρησα να δω το σεξ από την οπτική των αρχαίων, που ζούσαν σε έναν πιο σκληρό, πιο επικίνδυνο κόσμο χωρίς την τεχνολογία που μας προστατεύει σήμερα. Για τους Ελληνες, το υπερβολικό πάθος είναι καταστρεπτικό για την ψυχή και τον έλεγχο του νου, χωρίς τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός.

– Τι προτείνετε για να καταλάβουμε καλύτερα τους αρχαίους Ελληνες;

– Πρώτον, πρέπει να ακούμε προσεκτικά τι λένε οι Ελληνες αντί να υποθέτουμε ότι δεν μπορούσαν να πουν αυτό που ήθελαν. Αυτό σημαίνει μεγάλη προσοχή στην ερμηνεία των αρχαίων ελληνικών. Δεύτερον, ας αξιοποιήσουμε τη φαντασία μας για να προβάλουμε ένα κόσμο διαφορετικό από τον δικό μας, ένα κόσμο χωρίς τη δική μας άνεση και τον δικό μας πλούτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή