Ιστορίες ανθρώπων με την τέχνη του βίντεο

Ιστορίες ανθρώπων με την τέχνη του βίντεο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρώτο πρόσωπο. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της ομαδικής έκθεσης που φιλοξενείται αυτόν τον καιρό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. «Her(his)tory» ή «Η ιστορία του… η ιστορία της» ή πώς έργα-σταθμοί αποτυπώνουν την εξέλιξη του πολιτισμού, το ρόλο της σύγχρονης γυναίκας και του άνδρα μέσα από διαφορετικές οπτικές της σημερινής κοινωνίας, το ρόλο του καλλιτέχνη και της εικαστικής έκφρασης…

Ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά την τέχνη του video-art, έργα σημαντικών σύγχρονων δημιουργών, πολλά από τα οποία αποτελούν ήδη μέρος των συλλογών μεγάλων μουσείων του εξωτερικού.

Οπως εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρίνα Φωκίδη, σκοπός είναι να ενεργοποιηθεί η γενικότερη συζήτηση γύρω από την υποκειμενική εξέλιξη της «ιστορίας», κυρίως μέσα από πολύ προσωπικές ιστορίες που αφηγούνται οι «ήρωες» των επιλεγμένων βιντεο-έργων σε πρώτο πρόσωπο. Γι’ αυτό τον λόγο, τα περισσότερα από τα επιλεγμένα έργα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και μια αφηρημένη αφηγηματική δομή γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση, η οποία αφήνει χώρο και για τις ιστορίες των θεατών μέσα από ερμηνείες και ταυτοποιήσεις.

Ο χρόνος είναι ζωντανός… Τα έργα φιλοξενούνται στο Μέγαρο Σταθάτου, το νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, ιστορικό μνημείο της πόλης και μία από τις πτέρυγες του Μουσείου. Αν και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο μέρος της με αρκετές νέες σημαντικές βίντεο εγκαταστάσεις θα ανοίξει στις 5 Σεπτεμβρίου στη Νέα Πτέρυγα της Νεοφύτου Δούκα 4.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα από τα ονόματα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο «Her(his)tory»… Victor Alimpiev, Cory Arcangel, Paolo Canevari, Douglas Gordon, Anri Sala, Zineb Sedira… Και από Ελληνες… Χάρις Επαμεινώνδα, Λίνα Θεοδώρου, Ντιάννα Μαγγανιά, Μίλτος Μανέτας, Αγγελος Πλέσσας, Γιώργος Σαπουντζής… Συνολικά 29 καλλιτέχνες θα αφηγηθούν την ιστορία τους. Προσωπικές καταθέσεις με συγγενείς ευαισθησίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή