Αρχαίων νομισμάτων διήγησις

Αρχαίων νομισμάτων διήγησις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη πόλη κράτος που έκοψε νόμισμα -στον ελλαδικό χώρο- ήταν η Αίγινα η οποία εξέδωσε τις περίφημες «χελώνες», ονομασία που επικράτησε εξ αιτίας του εικονογραφικού τύπου της εμπρόσθιας όψεως. Υστερα ήταν η Κόρινθος με τους «πώλους», τα νομίσματα που φέρουν τον φτερωτό ίππο Πήγασο, και η Αθήνα με τις «γλαύκες», τα τετράδραχμα με την κεφαλή της θεάς Αθηνάς και το σύμβολό της, την κουκουβάγια. Η έκθεση «Νόμισμα Ελληνικόν. Η συλλογή της Alpha Bank» που ανοίγει σήμερα για το ευρύ κοινό στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας) με 500 εκθέματα από την πλούσια συλλογή των 10.000 αρχαίων νομισμάτων που διαθέτει η τράπεζα, έχει να «διηγηθεί» πολλά από το παρελθόν. Ολες τις πληροφορίες για την ιστορία του βασικού συναλλακτικού μέσου από την εποχή της εφευρέσεώς του. Από τα τέλη δηλαδή του 7ου αιώνα π.Χ. με αρχές του 6ου αι.π.Χ., όπου είχαμε στη δυτική Μικρά Ασία τα πρώτα νομίσματα από ήλεκτρο, φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου.

Η έκθεση, που επιμελήθηκε η δρ Δήμητρα Τσαγκάρη, στην αρχή παρουσιάζει τα μέσα συναλλαγής στην προκερματική περίοδο, το τάλαντο και τους οβελούς, συνεχίζει με την εφεύρεση του νομίσματος, τον διμεταλλισμό και τα πρώτα νομίσματα του ελλαδικού χώρου. Με τη βοήθεια ενός χάρτη της αρχαιότητας από τη σημερινή Μ. Βρεταννία έως την Ινδία και από την Ουκρανία έως την Αφρική, εκτίθενται τα νομίσματα διαφόρων πόλων, βασιλείων, πολιτειακών ενώσεων και εθνών. Αλλη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πλούσια νομισματοκοπία της Αθήνας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εξέδωσαν τα δύο από τα πιο ισχυρά νομίσματα της αρχαιότητας. Θέση έχουν και οι απομιμήσεις ελληνικών νομισμάτων αλλά και τα αρχαία νομίσματα ως εξαιρετικά έργα τέχνης, αφού πάνω τους χαράχτηκαν πραγματικά αριστουργήματα. Στο τέλος της έκθεσης παρουσιάζονται και σπάνια νομίσματα, ενώ ο κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή