Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι

Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μ ε ένα κατ’ εξοχήν έργο του περίφημου μπελ κάντο συνεχίζεται η μοναδική σειρά ηχογραφήσεων από τον κατάλογο της Ντόιτσε Γκράμοφον. Πρόκειται για τη «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι (1797 – 1848). Ο Ντονιτσέττι άφησε πίσω του περί τις 70 όπερες καθώς είχε και αυτός το χάρισμα του Τζοακίνο Ροσίνι, να συνθέτει με εξαιρετική ευκολία. Ο μελωδικός του πλούτος ήταν αστείρευτος και συχνά ασύγκριτος – αν και είναι εμφανής κάποτε η επιρροή του μεγάλου Ροσίνι.

Ο Ντονιτσέττι σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο με τις σοβαρές του όπερες (opera seria) όσο και με τις κωμικές του (opera buffa). Ωστόσο, ήταν η «Λουτσία» εκείνη που έμελλε να τον καταστήσει κύριο εκπρόσωπο της ρομαντικής όπερας. Επρόκειτο για μια ανάθεση του Θεάτρου Σαν Κάρλο της Νάπολης, το οποίο ήθελε να την παρουσιάσει τον Ιούλιο του 1835.

Ο συνθέτης βάσισε την πλοκή της όπερας στο μυθιστόρημα του Βρετανού Ουόλτερ Σκοτ «Η νύφη των Λάμμερμουρ», που είχε εκδοθεί το 1819 και διαδραματιζόταν στο κατ’ εξοχήν ρομαντικό σκηνικό: τη Σκωτία. Μέσα σε έξι εβδομάδες, ο Ντονιτσέττι ολοκλήρωσε τη σύνθεση του έργου και όταν παρουσιάστηκε σημείωσε τεράστια επιτυχία, αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη.

Οι φωνές που ερμηνεύουν το έργο είναι από τις κορυφαίες στην ιστορία του λυρικού μελοδράματος: ο τενόρος Κάρλο Μπεργκόντσι, η υψίφωνος Μπέβερλι Σιλς, ο βαρύτονος Πιέρο Καπουτσίλι κ.ά., ενώ τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου διευθύνει ο χαρισματικός, πρόωρα χαμένος, μαέστρος Τόμας Σίπερς.

Την Κυριακή 17 Ιουνίου θα διατίθεται στα περίπτερα το 3ο έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες, «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, στην τιμή των 8,90 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή