Αποτυπωματα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φάρσα πλανητικής κλίμακας ήταν η τηλεοπτική δωρεά νεφρού για την οποία γράφαμε την περασμένη Κυριακή. Αληθινοί οι τρεις νεφροπαθείς, που διαγωνίστηκαν εικονικά για ένα (1) νεφρό, όμως η φερόμενη ως δότρια, που τάχα της απέμεναν μόνο λίγοι μήνες ζωής, ήταν μια υγιέστατη ηθοποιός. Αληθινά τα συμβουλευτικά SMS που έστειλαν οι Ολλανδοί τηλεθεατές, αληθινός και ο σκοπός του σόου τον οποίο είχε επικαλεστεί το κανάλι: οι δωρητές σώματος δεν είναι αρκετοί, δώσε (μετά θάνατον) και σώσε. Αλήθειες, ψέματα, διάλειμμα για διαφημίσεις, τέλος καλό, όλα καλά;

Την πατήσαμε κι εμείς, αφού δεν υποψιαστήκαμε πως η εκπομπή θα ήταν φάρσα, όπως δεν το υποψιάστηκαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το BBC, η ολλανδική κυβέρνηση και εκατοντάδες εφημερίδες και κανάλια σε όλο τον κόσμο. Ανατριχιαστικό είναι το «κόνσεπτ» των Ολλανδών παραγωγών, ανατριχιαστική και η ευκολία με την οποία όλοι πιστέψαμε ότι «συμβαίνουν αυτά». Κανείς δεν εξεπλάγην – και αυτό δεν σημαίνει αφέλεια, αλλά επίγνωση του απύθμενου κυνισμού που κυριαρχεί και στην τηλεόραση, σημαίνει αποδοχή του παραλόγου.

Την ίδια μέρα που στην Ολλανδία προβλήθηκε το σόου της «ευαισθητοποίησης», στην Ελλάδα εκτυλισσόταν ένα άλλο παιχνίδι ζωής και θανάτου. Μόνο που εδώ οι παίκτες δεν ήταν εθελοντές, αλλά ανθρωπάκια λίγων ωρών που έδιναν τη μάχη της επιβίωσης. Δύο ήταν εκείνη τη μέρα τα εν λειτουργία ασθενοφόρα που διέθεταν θερμοκοιτίδα και τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη μεταφορά νεογνών, τρία τα μωράκια που πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή. Ετσι, η μια κινητή μονάδα τράβηξε για Εθνική Οδό, να παραλάβει ένα μωρό που ερχόταν από τη Λαμία, ενώ η άλλη κίνησε για Ελευσίνα, ώστε να μεταφέρει ένα μωρό που ερχόταν αεροπορικώς από την Κέρκυρα. Το τρίτο μωρό, στο Τζάνειο, στη λίστα αναμονής. Δεν είχε πλοίο γι’ αυτό, δεν είχε οδό, δεν είχε ασθενοφόρο και ούτε μπορούσε το δόλιο να σωθεί σαν λαθρεπιβάτης. Στα τρία κέρδισαν τα δύο, ενώ στο ολλανδικό τηλεπαιχνίδι θα κέρδιζε ο ένας στους τρεις. Βελτιωμένη η ελληνική αναλογία.

Δεν φταίει η σύμπτωση τριών επειγόντων περιστατικών στον ίδιο νομό, την ίδια ώρα. Εφόσον οι κινητές μονάδες νεογνών είναι τόσο λίγες, η στατιστική λέει ότι η κακιά στιγμή αναπόφευκτα θα ερχόταν. Ετσι, το πρόωρο μωρό στο Τζάνειο έζησε τον μύθο του στην Ελλάδα. Για λίγες ώρες μόνο.

Τι περισσότερο να μας πει το ολλανδικό ριάλιτι, πόση ευαισθητοποίηση απαιτείται για να δεχθούμε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο βάρβαρη από το τηλεοπτικό ομοίωμά της, ότι η ζωή κλέβει με τον πιο μακάβριο τρόπο την παράσταση;

Αφού ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός, τι να κάνουμε, ας δεχθούμε το «λιγότερο κράτος» και ας πληρώσουμε, λένε μες στην απελπισία τους πολλοί. Οπως τα ραδιοταξί προσφέρουν ακριβοπληρωμένες αλλά καλύτερες υπηρεσίες από τα λεωφορεία της γραμμής, έτσι και τα ιδιωτικά ραδιο-ασθενοφόρα θα παρέχουν καλύτερη μεταφορά ασθενών από ό,τι το ΕΚΑΒ. Εξάλλου, την ώρα της ανάγκης όλοι θα πλήρωναν όσο όσο. Οσο για τα νεογνά που δεν θα έχουν τον οβολό στα χείλη, αυτά θα τα κατεβάζει ο ελεγκτής. Ας διασχίσουν την Αχερουσία Λίμνη μόνα τους, κολυμπώντας ή, αν έχουν υπομονή, ας περιμένουν το ΕΚΑΒ, ας παίξουν στο αληθινό ριάλιτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή