«Emotion pictures» στο Μπενάκη Πειραιώς

«Emotion pictures» στο Μπενάκη Πειραιώς

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφορετικότητα μπορεί να είναι ένας εναλλακτικός τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως αυτός που προτείνει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ με θέμα την αναπηρία «Emotion pictures», που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 του μήνα στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ατομα με Αναπηρία και ΜΜΕ», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

Από τις 350 συμμετοχές από 45 χώρες από όλο τον κόσμο, θα προβληθούν 40 ταινίες, εκ των οποίων οι 32 στο διαγωνιστικό τμήμα και οι 8 στο πληροφοριακό.

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα δοθούν πέντε βραβεία των 20.000 ευρώ, τα οποία θα απονείμει Επιτροπή, που αποτελείται από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης, συγγραφέας και σεναριογράφος Ζαν Μαρί Ντρο, ο πρώην διευθυντής του London Disability Film Festival Τσαγλάρ Κιμγιοντζού, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας και η πρόεδρος της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας Ελένη Μουσταΐρα. Καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ είναι η σκηνοθέτις Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού.

Στο φεστιβάλ θα παρευρεθεί η διεθνούς φήμης Αγγλίδα καλλιτέχνιδα Αλισον Λάπερ, που θα ανοίξει τις εκδηλώσεις. Το άγαλμα τής «Alison Lapper Pregnant» από τον Βρετανό γλύπτη Μαρκ Κουίν, έχει στηθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου και είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα καλλιτεχνικά έργα τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, ενώ το 2003 τιμήθηκε στην Ισπανία με το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς». Εργα της έχουν εκτεθεί σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί, όπως η London’s Photographer’s Gallery και η Fabrica.

Το φεστιβάλ θα παρακολουθήσει και η Εϊμι Μάλινς, γνωστή αθλήτρια των Παραολυμπιακών Αγώνων, μοντέλο, ηθοποιός και είδωλο των ατόμων με αναπηρία ανά τον κόσμο. Η Εϊμι Μάλινς τιμήθηκε ως μια από τις «Εξέχουσες Αμερικανίδες του 20ού αιώνα» από το Μουσείο της Γυναίκας για τη προσφορά της στον αθλητισμό. Η πρεμιέρα του φεστιβάλ γίνεται το Σάββατο με το ντοκιμαντέρ «Τα μάτια μου» του Ερλεντ Ι. Μο από τη Δανία. Και αυτή η ταινία, όπως και όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του διαγωνιστικού τμήματος, θα έχουν ακουστική περιγραφή στα ελληνικά για τα άτομα με μειωμένη όραση ή τύφλωση. Την τελετή έναρξης και λήξης θα παρουσιάσει ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ σε όλες τις προβολές η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή