Προαναγγελθείσα αποπομπή

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Στέφανος Λαζαρίδης μας υποδέχεται στο αθηναϊκό του σπίτι στην Πλάκα και δείχνει ασυνήθιστα ήρεμος για άνθρωπος που πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έχασε τη δουλειά του. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό προθεσμία πλέον, μετά την πόρτα της εξόδου που του υπέδειξε το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού, έχει τη φήμη «δύσκολης» προσωπικότητας. Περιμέναμε, λοιπόν, να συναντήσουμε έναν «δύσκολο» και επιπλέον άνεργο καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά ο Στέφανος Λαζαρίδης εμφανίστηκε πράος και σίγουρος. Δεν διακρίναμε ίχνη θυμού αν και η δική του γλαφυρή αφήγηση των όσων διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην κορυφή της ΕΛΣ άφηναν περιθώρια για περισσότερο αιχμηρές απαντήσεις. Ο Στέφανος Λαζαρίδης υποστηρίζει ότι πληροφορήθηκε την επικείμενη απόλυσή του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της 7ης Ιουνίου. Αντίθετα, σύμφωνα με την εκδοχή της διοίκησης, εκείνη την Πέμπτη και τα δύο μέρη διαπίστωσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λυρική Σκηνή και πρότειναν την πρόσληψη ενός διοικητικού και ενός οικονομικού διευθυντή. Ο κ. Λαζαρίδης επιμένει ότι εκείνη τη μέρα όλα είχαν τελειώσει. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, για τον οποίο ο Στ. Λαζαρίδης μιλάει με τα καλύτερα λόγια («χάρη στον κ. Κυριακόπουλο επιβιώσαμε οικονομικά»), επιθυμούσε την έκδοση δελτίου Τύπου που θα κοινοποιούσε το τέλος εποχής Λαζαρίδη. Ο τελευταίος αρνήθηκε, και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε με πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα. Με αντίθετα, τελικά, αποτελέσματα: στην κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους διευθυντές ο Στ. Λαζαρίδης επέμεινε να επιλέξει ο ίδιος τα νέα πρόσωπα και να είναι ο άνθρωπος που θα έχει την τελευταία λέξη.

Ουσιαστικό θέμα

Δεν θέλει να παρεξηγηθεί. Η επιμονή του δεν είναι προϊόν εξουσιομανίας. Οπως λέει ο ίδιος και η διεθνής πρακτική τον δικαιώνει. «Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι. Οταν στην πρόβα τζενεράλε πρέπει να ξενυχτήσουμε και τα σωματεία των τραγουδιστών εγείρουν θέματα υπερωριών (που δεν μας επιτρέπεται να πληρώσουμε) κανένας οικονομικός διευθυντής δεν θα κατέβει στις 2 μετά τα μεσάνυχτα στην Ακαδημίας για να τους πείσει να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Κάποιος πρέπει να παίρνει την ευθύνη, κάποιος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο».

Παρά τις δυσάρεστες εξελίξεις, ο ίδιος δεν αισθάνεται ούτε απογοητευμένος ούτε πικραμένος. «Ναι, ξέρω ότι δεν γίνεται το σωστό, αλλά είμαι ευχαριστημένος. Η Λυρική είναι ένας οργανισμός με πολλές δυνατότητες, ταλέντο, ανθρώπους που διψάνε να κάνουν πράγματα».

Η γενναιοδωρία με την οποία μιλάει ο Στέφανος Λαζαρίδης για το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΣ ξαφνιάζει. Οσοι στοιχειωδώς παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του οργανισμού, γνωρίζουν πολύ καλά τον (όχι τόσο) υπόγειο πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ αντιμετώπισαν τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή με καχυποψία, για να το θέσουμε κομψά. «Στην αρχή ήταν μία εγκατεστημένη ψυχολογία άρνησης. Τους τελευταίους μήνες πάντως κτιζόταν μία νέα εμπιστοσύνη, το χάσμα γεφυρωνόταν».

Αναπάντητα ερωτήματα

Η εξυγίανση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπήρξε βασική προτεραιότητα του Στέφανου Λαζαρίδη και του Δ.Σ. Δεκαοκτώ μήνες μετά, πλήθος ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα.

– Πώς είναι δυνατόν να εξυγιανθεί η ΕΛΣ διατηρώντας προσωπικό 650 ατόμων όταν η φημισμένη Οπερα της Λυών έχει 330 υπαλλήλους, υποστηρίζοντας διπλάσιο αριθμό παραγωγών από τη δική μας Λυρική;

– Πώς είναι δυνατόν να αλλάξει εποχή η ΕΛΣ όταν ο πενιχρός προϋπολογισμός εκταμιεύεται με καθυστέρηση, καθιστώντας έωλο τον προγραμματισμό;

– Γιατί ο νέος διευθυντής κατηγορήθηκε ως «υπερβολικά βιαστικός» και «έχοντας άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας» όταν το διακύβευμα ήταν ακριβώς η εξυγίανση της ΕΛΣ το συντομότερο δυνατό;

– Γιατί δεν προσελήφθη μέχρι σήμερα οικονομικός διευθυντής (μάνατζερ) που θα προωθούσε άμεσες λύσεις στο διοικητικό και οικονομικό χάος του οργανισμού;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή