Στον Ατσέμπε το βραβείο Booker

Στον Ατσέμπε το βραβείο Booker

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε το Man Booker International Prize και μεταξύ μεγάλων ονομάτων όπως οι Ντόρις Λέσινγκ, Φιλιπ Ροθ, Σάλμαν Ρούσντι, Ιαν Μακ Γιούαν, Πίτερ Κάρεϊ κ.ά., ο επικρατέστερος ήταν ο λιγότερος γνωστός, αλλά πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας της Νιγηρίας, ο Τσινουά Ατσέμπε. Η Ναντίν Γκόρντιμερ, μέλος της κριτικής επιτροπής, τον χαρακτήρισε «πατέρα της σύγχρονης αφρικανικής λογοτεχνίας», προσθέτοντας ότι είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας», ο Ατσέμπε γεννήθηκε το 1931 και ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» (κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη, σε μετάφραση της Κατερίνας Χαλμούκου), που εκδόθηκε το 1958, απέσπασε τα θετικά σχόλια της κριτικής και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το Man Booker International Prize απονέμεται κάθε δύο χρόνια για το σύνολο της προσφοράς των συγγραφέων στο λογοτεχνικό στερέωμα, και συνοδεύεται από το ποσό των 88.500 ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά που απονέμεται το συγκεκριμένο βραβείο. Η πρώτη ήταν το 2005 και νικητής τότε ήταν ο Αλβανός Ισμαήλ Κανταρέ. Η βράβευση του Ατσέμπε θα πραγματοποιηθεί φέτος σε ειδική εκδήλωση στην Οξφόρδη, στις 28 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι από το 1990 ο Νιγηριανός συγγραφέας είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο εξαιτίας αυτοκινητικού ατυχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή