«Rootless Root» στην οδό Πειραιώς

«Rootless Root» στην οδό Πειραιώς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα ομάδα χορού στα πρώτα της βήματα…Το ταξίδι της έχει ήδη ξεκινήσει. Απόψε και αύριο στον χώρο της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, θα γνωρίσουμε το χορευτικό σχήμα «Rootless Root» της Λίντας Καπετανέα και του Jozef Frucek μέσα από την πρώτη τους παραγωγή: «Sudden Showers of Silence». Η πρεμιέρα δόθηκε με επιτυχία πριν από λίγες μέρες στην Πράγα (4,5/6) ενώ μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στους Δελφούς (Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 10/7), στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (20/7), στην αρχαία Ολυμπία (22/7), στο Φεστιβάλ Automne en Normandie στην Ρουέν (Νοέμβριος 2007) και στο Culturcentrum De Spil στο Βέλγιο (Μάρτιος 2008).

«Είμαστε οι δυο μας και χορογραφούμε τους εαυτούς μας. Είναι δύσκολο αλλά μαθαίνουμε τόσα πολλά…», λένε σε κοινή συνέντευξή τους στην «Κ» η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ. Από την αρχή ήξεραν ότι ήθελαν να κάνουν κάτι δικό τους. Ηταν η κατάλληλη στιγμή. Χόρεψαν μαζί για τέσσερα χρόνια στην ομάδα του κορυφαίου Βέλγου χορογράφου Βιμ Βαντεκέιμπους. Ηρθαν στην Ελλάδα πριν από δέκα μήνες, όταν γεννήθηκε η κόρη τους. Η σκέψη να χορογραφήσουν μαζί ένα ντουέτο τους οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσουν μια ομάδα χορού. Το λέει και το όνομα της…«Rootless Root» («μια ρίζα χωρίς ρίζα»). «Η ομάδα έχει σαν βάση την Ελλάδα. Ομως ποτέ δεν ξέρεις…Μπορεί να φύγουμε», λέει η Λίντα Καπετανέα. «Η αναζήτηση του εαυτού μας, του τι είμαστε. Στην τέχνη μαθαίνεις μια τεχνική για να μπορέσεις αργότερα να την πετάξεις και να απελευθερώσεις τον αληθινό σου εαυτό. Ο καλλιτέχνης είναι μια ρίζα χωρίς ρίζα», επισημαίνει για την φιλοσοφία της ομάδας, ο Γιόζεφ Φρούτσεκ.

Το ντουέτο

«Ο Ηρωας και η γυναίκα που αφήνει πίσω. Ενα αγόρι αγκαλιάζει ένα ποτάμι δάκρυα. Ενα κορίτσι σμίγει με μια χούφτα χώμα». Το ντουέτο που θα παρουσιάσουν οι δύο χορευτές («Sudden Showers of Silence») είναι εμπνευσμένο από τη συνάντηση του Εκτορα και της Ανδρομάχης στην «Ιλιάδα». «Μιλάει για τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, δύο διαφορετικών δυνάμεων: του άντρα και της γυναίκας», αναφέρει ο Γιόζεφ Φρούτσεκ. Πόσο τους επηρέασε η «χορευτική θητεία» τους στην ομάδα του Βαντεκέιμπους; «Η ενέργεια του Βιμ είναι μοναδική. Είναι στο αίμα μας. Επηρεαστήκαμε από τον τρόπο που αντιμετωπίζει την κίνηση όμως η παράσταση μας δεν έχει καμιά σχέση με τα έργα του», μας λέει η Λίντα Καπετανέα. Το 2002 κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας από το ΥΠΠΟ, ενώ τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος της ομάδας «Ultima Vez» του Βαντεκέιμπους. Από την πλευρά του ο Γιόζεφ Φρούτσεκ (γεννημένος στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας) έχει εργαστεί ως χορευτής και σκηνοθέτης σε κορυφαίες ομάδες χορού εστιάζοντας σε τρόπους εφαρμογής των πολεμικών τεχνών.

Ανάμεσα στους στόχους της ομάδας «RootlessRoot» (ιδρυτές της η Λ. Καπετανέα, ο Γ. Φρούτσεκ και η Βίκυ Κολοβού) είναι η παρουσίαση χοροθεατρικών έργων, καθώς και η οργάνωση εργαστηρίων πάνω σε μια νέα σωματική έκφραση, βασισμένη στη χειρονομία. Ομως όπως λέει η Λίντα Καπετανέα: «αυτήν τη στιγμή έχει προτεραιότητα το ντουέτο. Για το μέλλον έχουμε πολλά όνειρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή