Οι Μεγαλες Οπερες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η opera buffa σε μια από τις κορυφαίες της στιγμές: η ξεκαρδιστική, απολαυστική «Σταχτοπούτα» του Τζιοακίνο Ροσίνι (1792-1868), αποτελεί το τέταρτο έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες της Ντόιτσε Γκράμοφον. Γραμμένη το 1817, ένα μόλις χρόνο μετά τον κοσμαγάπητο «Κουρέα της Σεβίλλης», η «Σταχτοπούτα» αποτελεί μία από τις κορυφαίες κωμικές στιγμές του περίφημου «σενιόρ Κρεσέντο». Βασισμένη φυσικά στο πασίγνωστο παραμύθι της Σταχτοπούτας, η όπερα του Ροσίνι περιλαμβάνει μερικές αλλαγές από τον κλασικό μύθο, με κυριότερη τη μετατροπή της κακής μητριάς σε… πατριό, δηλαδή, στον γραφικό Δον Μανίφικο, για τον οποίο ο Ροσίνι έχει φυλάξει μερικές από τις πιο εμπνευσμένες του σελίδες, γεμάτες κωμικό και μελωδικό οίστρο. Διόλου τυχαία λοιπόν, η όπερα αυτή παραμένει έως σήμερα αγαπημένη του κοινού. Είναι εξάλλου γραμμένη κατά την πιο δημιουργική περίοδο του Ροσίνι (την εποχή που ολοκλήρωνε μια όπερα μέσα σε δεκατρείς μέρες, όπως τον «Κουρέα»!), προτού φτάσει στον «Οθέλλο» του και τον «Γουλιέλμο Τέλλο», οπότε, το 1829, γεμάτος χρήματα και φήμη, σταμάτησε να συνθέτει (με μικρά διαλείμματα, π.χ., το Stabat Mater), αποσύρθηκε και αφοσιώθηκε στη μαγειρική. Μεγάλη του συνεισφορά, το «τουρνεντό αλά Ροσίνι». Στις ερμηνείες της σειράς Μεγάλες Οπερες, περιλαμβάνεται η εξαιρετική σοπράνο Τερέζα Μπεργκάνθα (Σταχτοπούτα), ο επίσης πολύ καλός τενόρος Λουίτζι Αλβα (Ντον Ραμίρο), ο εκπληκτικός ως Ντον Μανίφικο Πάολο Μονταρσόλο. Ο σπουδαίος αρχιμουσικός Κλάουντιο Αμπάντο διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Συμμετέχει η Χορωδία της Οπερας της Σκωτίας.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου θα διατίθεται στα περίπτερα το 4ο έργο της σειράς Μεγάλες Οπερες, «Η Σταχτοπούτα» του Τζιοακίνο Ροσίνι, στην τιμή των 8,90.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή