Εκδηλώσεις μίσους λόγω της τιμής στον Ρούσντι

Εκδηλώσεις μίσους λόγω της τιμής στον Ρούσντι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Σάλμαν Ρούσντι, καθώς οι φανατικοί ισλαμιστές με επίκεντρο το Πακιστάν έχουν αποφασίσει να οξύνουν την κατάσταση. Η βράβευση του Ινδού συγγραφέα την περασμένη Παρασκευή από τη βασίλισσα Ελισάβετ έχει αναζωπυρώσει το πνεύμα μίσους των ισλαμιστών κατά του Ρούσντι αλλά και κατά της Δύσης, καθώς θεωρούν ότι η βρετανική κίνηση είχε σκοπό να θίξει την αξιοπρέπεια των Μουσουλμάνων. Το απόγευμα της Τρίτης, το Πακιστάν κάλεσε τον Βρετανό ύπατο αρμοστή, Ρόμπερτ Μπρίνκλεϊ, στο υπουργείο Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ την ίδια ώρα που σε αρκετά σημεία της χώρας μεγάλος αριθμός οργισμένων ισλαμιστών έκαιγαν βρετανικές σημαίες καθώς και το ομοίωμα της βασίλισσας Ελισάβετ.

Σκληρή γραμμή

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά την απαίτηση της πακιστανικής Βουλής για ακύρωση της βράβευσης του Ρούσντι, ο οποίος είναι πλέον επισήμως Σερ. Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόθεση να πληγεί το κοινό αίσθημα του πακιστανικού λαού αλλά δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη βρετανο-πακιστανική συνάντηση. Την ίδια σκληροπυρηνική γραμμή τήρησε και το Μουσουλμανικό Συμβούλιο της Βρετανίας, το οποίο αν και καταδικάζει τις απειλές κατά της ζωής του Ρούσντι, είναι σφόδρα αντίθετο με τη βράβευσή του. «Η χωρίς ευαισθησία απόφαση να αποδοθεί ο τίτλος του ιππότη στον Ρούσντι μόνο επιζήμια μπορεί να είναι για την εικόνα της πατρίδας μας (της Βρετανίας) στα μάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων Μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ο Δρ. Μοχάμεντ Αμπντούλ Μπάρι, γενικός γραμματέας των Μουσουλμάνων στη Βρετανία. «Πολλοί θα ερμηνεύσουν αυτή τη βράβευση ως το τελευταίο αποχαιρετιστήριο δώρο περιφρόνησης από τον Τόνι Μπλερ προς τον μουσουλμανικό κόσμο». Βεβαίως, ο Μπλερ δεν είχε καμία ανάμειξη. Ειδική επιτροπή προτείνει στη Βασίλισσα τα ονόματα όσων προορίζονται για τον τίτλο του Σερ ή της Ντέιμ.

Τις αντιδράσεις κατά της Δύσης αυτή τη φορά επιχειρούν ακραία στοιχεία του Πακιστάν και λιγότερο το Ιράν, που, όμως, επίσης καταδίκασε την τιμή στον Ρούσντι. Στο Πακιστάν, λάδι στη φωτιά έριξαν οι δηλώσεις του υπουργού επί θρησκευτικών θεμάτων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ενθάρρυνε με τις δηλώσεις του εκδηλώσεις μίσους κατά της Δύσης. Στη Βουλή προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση και ο υπουργός αναγκάστηκε αργότερα να διασκευάσει τις δηλώσεις του. Τα μετριοπαθή στοιχεία στο Πακιστάν βρίσκονται σε κατάσταση αμηχανίας, καθώς οι φανατικοί ισλαμιστές, από την τοπική συνέλευση στα βορειοδυτικά σύνορα, εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο ζητούν από το εθνικό κοινοβούλιο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή