Η Φολκσμπίνε με τρεις παραστάσεις στην Αθήνα

Η Φολκσμπίνε με τρεις παραστάσεις στην Αθήνα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής η Φολκσμπίνε. Ιδρύθηκε το 1890 στη Βοημία και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά θέατρα της Γερμανίας. Στο Φεστιβάλ Αθηνών έρχεται με τρεις παραστάσεις που παρουσιάζει από σήμερα στην Πειραιώς 260: «Φρουτόμυγα» του Κριστόφ Μαρτάλερ, «Ιβάνοφ» του Τσέχοφ και «Βορράς» του Σελίν. Σήμερα και αύριο, η «Φρουτόμυγα» πραγματεύεται «την αγάπη και τον έρωτα ως συναισθήματα που γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν». Ο συγγραφέας του έργου υποστηρίζει πως «στις μέρες μας δεν πεθαίνει κανείς από έρωτα, ίσως ο ίδιος ο έρωτας να έχει πεθάνει».Ο Μαρτάλερ αναρωτιέται πώς γεννιέται αλλά και πώς φθίνει το ερωτικό συναίσθημα. Πού πηγαίνει η αγάπη αφού πεθάνει και πού καταλήγουν όλες οι γενετικές πληροφορίες αυτού του συναισθήματος; Γιατί οι ερευνητές αντλούν πληροφορίες για το γενετικό υλικό όλων των σπονδυλωτών οργανισμών -συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων- παρατηρώντας τα δροσόφυλλα, είδος εντόμων, γνωστών και ως «μύγες των φρούτων» (ο τίτλος του έργου); Το έργο αποτελεί μια σπουδή πάνω στο φαινόμενο του έρωτα. Η παράσταση είναι ένα είδος όπερας, αφού ο Μαρτάλερ χρησιμοποιεί πολλές γνωστές άριες που σχετίζονται με την αγάπη.

Ο «Ιβάνοφ» που ακολουθεί (27, 28 Ιουνίου) είναι σκηνοθετημένος από τον Βούλγαρο σκηνοθέτη Ντιμίτερ Γκότσεφ, ενώ ο «Βορράς» (14, 15, 16 Ιουλίου) από τον Φρανκ Κάστορφ, «τρομερό παιδί» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που είχε αναλάβει την Φολκσμπίνε μετά την πτώση του τείχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή