Ο τέλειος γάμος ***

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομεντί

Σκηνοθεσία: Ερίκ Ρομέρ

Ερμηνεία: Μπεατρίς Ρομάν, Αντρέ Ντισολιέ, Αριέλ Ντομπάσλ, Φεοντόρ Ατκίν, Ταμίλα Μεζμπά.

Ο «Τέλειος γάμος» είναι η πρώτη σημαντική επανέκδοση του καλοκαιριού. Γυρίστηκε το 1982 και είναι η δεύτερη κατά σειρά ταινία του κύκλου των «κωμωδιών και παροιμιών» του Ερίκ Ρομέρ (επτά δραματικές κομεντί στις οποίες το ψέμα και η παρεξήγηση λειτουργούν ως καταλύτες στη χημεία του έρωτα). Αντίθετα με την παροιμία που θέλει τον γάμο να σκοτώνει τον έρωτα, τούτος ο ρομερικός γάμος είναι «τέλειος» γιατί δεν υπάρχει τίποτα για να θυσιαστεί στον βωμό του. Το προαπαιτούμενό του, ο έρωτας που λογικά θα ‘πρεπε να έχει προηγηθεί, υπάρχει μόνον στη φαντασία μιας ζωηρής Γαλλιδούλας.

Η νεαρή Σαμπίν, που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και δεν δείχνει καθόλου φαντασιόπληκτη, εγκαταλείπει ένα βράδυ ξαφνικά το κρεβάτι του εραστή της (ένας παντρεμένος ζωγράφος που είναι πατέρας ενός παιδιού). Η αντίδραση της Σαμπίν στο ξαφνικό τηλεφώνημα της εν διαστάσει συζύγου του ζωγράφου, το οποίο διατάραξε τη γαλήνη των δύο, μάλλον αταίριαστων, εραστών είναι άμεση και σαν κεραυνός εν αιθρία. Εγκαταλείπει αμέσως τον ζωγράφο και του ανακοινώνει σε μια στιγμή έκρηξης της ζήλιας πως παντρεύεται. Την επομένη ανακοινώνει την πρόθεσή της στη στενή φίλη της, Κλαρίς, και αρχίζει να ψάχνει για γαμπρό.

Ο ιδανικός άνδρας εμφανίζεται στον ορίζοντα της Σαμπίν όπως ο πρίγκιπας στα κοριτσίστικα παραμύθια. Σε ένα γαμήλιο πάρτι η Κλαρίς συστήνει στη Σαμπίν τον εξάδελφό της Εντμόν, έναν ευκατάστατο νεαρό Παριζιάνο με λαμπρό μέλλον στη δικηγορία. Μετά μερικές μέρες η Σαμπίν, που εργάζεται σε ένα μαγαζί με αντίκες, προθυμοποιείται να βοηθήσει τον νεαρό Παριζιάνο να αγοράσει σε συμφέρουσα τιμή ένα πορσελάνινο βάζο από μια ηλικιωμένη αριστοκράτισσα. Στη συνέχεια τον καλεί στο πάρτι των γενεθλίων της διαδίδοντας στον κύκλο της πως πρόκειται για τον μέλλοντα σύζυγό της. Η δυναμική Σαμπίν, που ζει με τη βεβαιότητα πως κανένα αρσενικό δεν μπορεί να της αντισταθεί, θεωρεί δεδομένη την αποκατάστασή της κάτω από τη στέγη του τέλειου γάμου.

Ο λόγιος Ρομέρ κινείται μεθοδικά γύρω από την Μπεατρίς Ρομάν και τον Αντρέ Ντισολιέ, φτιάχνοντας μια στέρεα δραματουργικά ταινία. Ο «Τέλειος γάμος» είναι σαν κύκλος, παρόμοιος με κρίκο δαχτυλιδιού, που αρχίζει και τελειώνει στο βαγόνι ενός τρένου στη διαδρομή Παρίσι (όπου η Σαμπίν σπουδάζει ιστορία τέχνης) και Λε Μαν όπου ζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή