«O Θάνατος και η κόρη» από Αμερικανούς

«O Θάνατος και η κόρη» από Αμερικανούς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Θάνατος και η Κόρη», το θεατρικό έργο του Χιλιανού συγγραφέα Αριελ Ντόρφμαν ανεβαίνει αυτές τις μέρες στην Μπλε Σκηνή του Θεάτρου Ημέρας (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι) για πέντε μόνο παραστάσεις, από τον αμερικανικό θίασο One Year Lease (OYL). Εργο που έχει τίτλο βαρύ σαν Ιστορία, καθώς παραπέμπει στη μεγάλη δυτική παράδοση του μακάβριου με εικόνες και γκραβούρες, όπως τον «Χορό του Θανάτου», οι οποίες εκφράζουν την παντοδυναμία του θανάτου στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η παραλλαγή με την Κόρη και τον Θάνατο, με έναν ερωτισμό να υποφώσκει, έγινε περισσότερο γνωστή μέσα από τον ομώνυμο πίνακα του 1517 από τον Γερμανό ζωγράφο Χανς Μπάλντουνγκ Γκρίεν. Ωστόσο, ο τίτλος είναι σχεδόν ταυτισμένη με το δραματικό κουαρτέτο εγχόρδων του Σούμπερτ. Μουσική που ακούγεται στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Ντόρφμαν από τον Ρομάν Πολάνσκι το 1994 με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ και Σιγκούρνι Γουίβερ. Στο πρωτότυπο θεατρικό, ο Ντόρφμαν τοποθετεί τη δράση σε μια ανώνυμη λατινοαμερικανική χώρα λίγα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας. Κεντρική ηρωίδα η Παουλίνα Εσκομπάρ, η οποία ξανασυναντά στο πρόσωπο του νέου της γείτονα τον βασανιστή της, αξιωματούχο του παλαιού καθεστώτος. Δαίμονες του παρελθόντος αναδύονται στην επιφάνεια, καθώς θύμα και θύτης αλλάζουν συνεχώς ρόλους, προσπαθούν να αλληλοεξοντωθούν αλλά ταυτόχρονα να συνυπάρξουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντόρφαν είχε διατελέσει μέλος της κυβέρνησης Αλιέντε. Διέφυγε από τη Χιλή μετά το πραξικόπημα Πινοσέτ.

Η παράσταση που ανεβαίνει από το Θέατρο Ημέρας είναι σε σκηνοθεσία της Ελληνοαμερικανής Ιάνθης Δήμου (ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια του One Year Lease) και αποτελεί μέρος της «Τριλογίας της Αντίστασης» του Ντόρφμαν που θα παρουσιαστεί φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει τα έργα: «Ο Θάνατος και η Κόρη», που ετοιμάστηκε στη Νέα Υόρκη και παρουσιάζεται στο Θέατρο της Ημέρας στην Αθήνα, «Χήρες» (θα παρουσιαστεί στα Ζαγοροχώρια τον Ιούλιο), και την αμερικανική πρεμιέρα του «Reader», στη Νέα Υόρκη τον Αύγουστο.

Ο θίασος One Year Lease ιδρύθηκε το 2000 με έδρα τη Νέα Υόρκη και έχει δημιουργήσει μια κοινότητα Αμερικανών και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι συνεργάζονται σε παραστάσεις στις ΗΠΑ αλλά και εκτός Αμερικής. Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Nick Flint, Jim Kane, Susannah Melone. Οι παραστάσεις, που είναι στην αγγλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους, ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 24 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή