Ενα ακόμα αρχαίο γλυπτό επέστρεψε στην Ελλάδα

Ενα ακόμα αρχαίο γλυπτό επέστρεψε στην Ελλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας ο υπουργός Πολιτισμού. Οι περισσότερες επιστροφές αρχαιοτήτων, είτε στηρίζονται στην τακτική της διεκδίκησης είτε γιατί κάποιοι ευαισθητοποιούνται, γίνονται τα τελευταία χρόνια. Από το χρυσό στεφάνι και τα γλυπτά του μουσείου Γκετί, μέχρι την πατούσα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, τις έξι οινοχόες από τη Βρετανία. Την περασμένη Πέμπτη το ΥΠΠΟ είχαμε τον επαναπατρισμό του αγάλματος Λυκείου Απόλλωνα από την Ελβετία. Χθες, μια εβδομάδα μετά, το υπουργείο γιόρτασε την επιστροφή τμήματος μαρμάρινου αναγλύφου με παράσταση της θεάς Αθηνάς από τη Δανία. Το ανάγλυφο που είχε σχήμα ναΐσκου με παραστάδες, επιστύλιο και γείσο, όπως φανερώνει το σωζόμενο τμήμα παραστάδος στα δεξιά και χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 4ου αι. π.Χ., έλειπε από τη χώρα για 110 χρόνια. Η θεά παριστάνεται κατ’ ενώπιον, σε παραλλαγή του τύπου της φειδιακής Αθηνάς Παρθένου, να στηρίζει με το αριστερό χέρι της την ασπίδα της παρά πόδαν. Στο δεξί χέρι, το οποίο έτεινε προς τα αριστερά, κρατούσε το δόρυ της ή στέφανο.

Στη Δανία έφτασε το 1897 από τον Δανό συγγραφέα και πολεμικό ανταποκριτή στην Ελλάδα Αλεξάντερ Σβέντστραπ. Δώρο του βασιλιά Γεώργιου, είπαν χθες, που εν συνεχεία άλλαξε χέρια όταν ο Σβέντστραπ το δώρισε στον φοιτητή τότε Κάρστεν Νταλ. Ο τελευταίος, που το φύλαξε μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του, αναζήτησε τον περασμένο Απρίλιο τον πρέσβη μας στη Δανία, εκφράζοντας την επιθυμία του να επιστραφεί το αρχαίο στο ελληνικό κράτος. Τα προβλήματα υγείας δεν του επέτρεψαν να έρθει ο ίδιος, το έφερε όμως ο ανιψιός του Πωλ Φλέμινγκ Χάρτβιγκσον και η σύζυγός του Μπριγκίτε Ταλ..

Σε ένα κλίμα ανταλλαγής ευχαριστηρίων έγινε η επίσημη παραλαβή, στην οποία ο υπουργός ευχαρίστησε τον ρόλο της πρεσβείας μας στην Κοπεγχάγη και του πρέσβη Δημήτρη Κοντουμά για τη διαμεσολάβησή του, του πρέσβη της Δανίας στην Αθήνα Τομ Νέρινγκ, αλλά και της οικογένειας του δωρητή, που πιστεύει πως «οι αρχαιότητες πρέπει να επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους».

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο και της επανένωσής τους επανήλθε όπως και η επιστροφή των ξενιτεμένων θησαυρών στις χώρες προέλευσής του που έχει ευαισθητοποιήσει μουσειακούς οργανισμούς, συλλέκτες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο.

Βλέποντας όλο αυτό το κλίμα, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, που διευθύνει η Βιβή Βασιλοπούλου πρότεινε μια εκπαιδευτική δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Παιδεία – Πολιτισμός», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές. Με σύνθημα «…για να βρούμε το χαμένο κομμάτι της Ιστορίας» ετοιμάζεται εκστρατεία κατά της αρχαιοκαπηλίας και υπέρ του επαναπατρισμού των αρχαίων. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνουν διαγωνισμοί και θα δοθούν βραβεία, ενώ στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και σχολεία της ομογένειας, στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2008 ως έτους διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τέτοια «ρέντα» στις επιστροφές το ΥΠΠΟ, αλίμονο να πάει χαμένη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή