H πιο μπαμπέσα πρωταγωνίστρια

H πιο μπαμπέσα πρωταγωνίστρια

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια όμορφη τσιγγανοπούλα με σπινθηροβόλο βλέμμα φιλοξενήθηκε στους «Πρωταγωνιστές» (Mega) του Σταύρου Θεοδωράκη την περασμένη Κυριακή. H 11χρονη Παρασκευούλα, που ζει κοντά στον Ασπρόπυργο, πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού και ξέρει να διαβάζει – η μόνη στην πολυμελή οικογένεια. Δεν θέλει να παντρευτεί μικρή, αλλά να μάθει γράμματα και να γίνει παιδίατρος. Θα τα καταφέρει; Πάντως, τώρα το καλοκαίρι θα κάνει μπάνια στην Ελευσίνα…

Η μικρή μελετάει μέσα σε μια μικρή σκηνή για κάμπινγκ, στημένη σ’ ένα υπόστεγο. Αυτή είναι το γραφείο της. Κατάχαμα τα βιβλία, σταυροπόδι η Παρασκευούλα. Το βράδυ διαβάζει με φακό.

Η κάμερα αποτυπώνει ό,τι πιο όμορφο μπορεί κανείς να δει στον καταυλισμό των Τσιγγάνων, τα εκφραστικά πρόσωπα, τη χάρη των παιδιών, το λίκνισμα των σωμάτων στον χορό, το παιχνίδι στην ύπαιθρο. Ομως από εκεί και πέρα η ομορφιά τελειώνει και αρχίζει μια ιστορία κάθε άλλο παρά φωτογενής: η αμάθεια, η φτώχεια, οι ανοιχτές αποχετεύσεις, οι επιδημίες, ο αποκλεισμός.

Και από σχολείο τι γίνεται;

«Το σχολείο κάηκε», απαντά ανέμελα η μικρή.

Μόνο που το σχολείο δεν κάηκε από μόνο του. Κάποιοι το έκαψαν τη Μεγάλη Πέμπτη. Πλάνα με τρία πυρπολημένα κοντέινερ. Καπνισμένα τοιχώματα σου μαυρίζουν την καρδιά. Εκεί ήταν κάποτε ένα σχολείο. Εκεί μάθαινε γράμματα η Παρασκευούλα, μαζί με καμιά πενηνταριά τσιγγανάκια, μακριά και χώρια από τα «άλλα παιδιά».

Αυτή είναι η μεγάλη είδηση, η πρόκληση για κάθε δημοσιογράφο, μόνο που δεν χωράει στο «φορμάτ» της συγκεκριμένης εκπομπής που επικεντρώνεται στα πρόσωπα, όχι στα γεγονότα. Υπαινικτικά πέρασε το γεγονός που ίσως να καθορίσει τη μοίρα της μικρής Παρασκευής.

Το σχολείο των Τσιγγάνων δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005. Είχαν προηγηθεί οι έντονες πιέσεις κάποιων κατοίκων που δεν δέχονταν τη συνύπαρξη των μικρών Ρομ με τα δικά τους παιδιά στην ίδια τάξη. Αρχικά, κάποιοι έσπασαν τα τζάμια του σχολείου, αργότερα έγραψαν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους, ύστερα έκλεψαν τα κλιματιστικά. Και φέτος, την Εβδομάδα των Παθών, οι άγνωστοι κάποιοι νίκησαν.

Οταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή… Τι συμβαίνει, όμως, όταν καίγεται ένα σχολείο; Περίπου ενάμισης μήνας πέρασε μέχρις ότου να φτάσει η είδηση στα ΜΜΕ. Δεν έχουν blogs οι Τσιγγάνοι, οι δρόμοι του Ιντερνετ δεν περνούν από εκεί.

«Κάηκε ένα σχολείο», λέει ένα παλιό τραγούδι, που τους στίχους του παραθέτει ο Ηλ. Πετρόπουλος στην κλασική ανθολογία του. «Κάηκε και η δασκάλα, που ‘ταν άσπρη σαν το γάλα». Τουλάχιστον εδώ η δασκάλα δεν κινδύνευσε, αλλά το καμένο παράπηγμα μάλλον δεν έχει ελπίδες να γίνει τραγούδι.

Οι «Πρωταγωνιστές» είναι μια εκπομπή με διακριτό ύφος, γρήγορο ρυθμό, ωραίες εικόνες και καλή σκηνοθεσία, που προσεγγίζει με ευαισθησία και τρυφερότητα τα πρόσωπα, τους ανθρώπους που επιλέγει να παρουσιάσει. Χαριτωμένο, συγκινητικό ήταν το κοριτσάκι, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή είναι η πιο μπαμπέσα πρωταγωνίστρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή