Εμφύλιος: ένα συνέδριο στην Αίγινα

Εμφύλιος: ένα συνέδριο στην Αίγινα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πολλούς νέους επιστήμονες, με πολλές «θερμές» απόψεις και τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκε στην Αίγινα, από τις 21 ώς τις 24 Ιουνίου, το συνέδριο με θέμα «Κατοχή, Αντίσταση και Εμφύλιος Πόλεμος στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις». Για τη διοργάνωση φρόντισαν το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων και ο Δήμος Αίγινας, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου φιλοξένησε το 1ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού. Την οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτέλεσαν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Μαραντζίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Ελένη Πασχαλούδη.

Το συνέδριο έδειξε ότι το θέμα του Εμφυλίου Πολέμου έχει νέες αναγνώσεις, όπως φυσικά έχει και νέα τεκμήρια, τα οποία διαρκώς αποκαλύπτονται από την έρευνα. Και φυσικά αυτές οι νέες αναγνώσεις δημιουργούν και νέες διαφωνίες -ακόμα και συγκρούσεις- μεταξύ των επιστημόνων, εντάσεις οι οποίες δεν έλειψαν και στη διάρκεια του συνεδρίου. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισήμαναν στο στρογγυλό τραπέζι, στο τέλος του συνεδρίου, την Κυριακή το πρωί, οι Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Θάνος Βερέμης, Νίκος Αλιβιζάτος, Χάγκεν Φλάισερ, είναι ενθαρρυντικό ότι τόσοι νέοι άνθρωποι ασχολούνται επιστημονικά με το θέμα του εμφυλίου και επιχείρησαν να ερμηνεύσουν -ο καθένας με τον δικό του τρόπο- τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται αυτές οι συγκρούσεις και οι νέες εμπάθειες, με θεάτρο επιχειρήσεων, αυτή τη φορά, την επιστήμη της ιστορίας. Οψεις της αθηναϊκής Αντίστασης, Πείνα, επισιτισμός και δημογραφικές μεταβολές, Λογοτεχνία, θέατρο και πολιτιστική κίνηση, Κατοχικές κυβερνήσεις, Κοινωνικές διαστάσεις της Κατοχής, Θεσσαλονίκη, Οι πόλεις της περιφέρειας, Συλλογικά υποκείμενα, Αθήνα και περιφέρεια, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή