Επιτέλους, θα αρχίσουν τα έργα στο κτίριο Φιξ

Επιτέλους, θα αρχίσουν τα έργα στο κτίριο Φιξ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτο κι όμως αληθινό: σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Γριβέας θα υπογράψουν τη σύμβαση κατασκευής του κτιρίου του νέου μουσείου. Απίστευτο γιατί ένα μεγάλης σημασίας έργο που καρκινοβατούσε τα τελευταία τρία χρόνια επιτέλους αρχίζει. Μεγάλη ημέρα τόσο για τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση η οποία αφιέρωσε τον εαυτό της στην υπόθεση του νέου κτιρίου, όσο και για ολόκληρη την καλλιτεχνική κοινότητα της Αθήνας. Σε δύο περίπου χρόνια, η ελληνική πρωτεύουσα θα αποχαιρετήσει την εξευτελιστική λίστα με τις (ελάχιστες) ευρωπαϊκές πόλεις χωρίς μουσείο σύγχρονης τέχνης.

Εναρξη εργασιών

Για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα έπρεπε να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια. Πιο πρόσφατο

η καταγγελία της κατασκευαστικής εταιρείας «Ακτωρ» στο αρμόδιο γραφείο εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αποσκοπούσε στην ακύρωση της δεύτερης και τελευταίας φάσης του σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού, κατά την οποία εργολάβος του έργου είχε αναδειχθεί η εταιρεία «Βιοτέρ» με σημαντική έκπτωση. O «Ακτορας» είχε επικαλεστεί τυπικού χαρακτήρα αβλεψίες (απουσία ήσσονος σημασίας εγγράφων, κ.ά.), που τελικά δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν ούτε την ελληνική Δικαιοσύνη (προηγήθηκε σχετική προσφυγή) ούτε τις ευρωπαϊκές αρχές. Με παλαιότερες δηλώσεις τους στην «Κ» οι υπεύθυνοι της «Βιοτέρ» διαβεβαίωναν πως οι εργασίες θα μπορούσαν να αρχίσουν άμεσα. Το ίδιο υποστηρίζει και η Αννα Καφέτση η οποία για πρώτη φορά μπορεί να ελπίζει βάσιμα πως το Μουσείο θα λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2009. «Εν τω μεταξύ, δεν θα αναστείλουμε την εκθεσιακή μας δραστηριότητα, με πρώτη μεγάλη έκθεση αυτή των νέων καλλιτεχνών που θα εγκαινιάσουμε στις 12 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής». Θα έχει τίτλο «Σε χρόνο ενεστώτα, νέοι Ελληνες καλλιτέχνες». Επιμελητές τρεις νέοι άνθρωποι: η Δάφνη Βιταή, η Τίνα Πανζή και ο Σταμάτης Σχιζάκης.

Το κτίριο

Το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα εγκατασταθεί σε ό,τι απέμεινε από το εργοστάσιο του Φιξ στη λεωφόρο Συγγρού (έργο Τάκη Ζενέτου). Η αρχιτεκτονική μελέτη που απέσπασε το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού υπογράφουν τα γραφεία 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες, Tim Ronalds Architects I. Μουζάκης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες ΕΠΕ. Ενώ στην όψη της Συγγρού «ανασυντίθεται» η κεντρική ιδέα του Ζενέτου, στο μέτωπο της οδού Καλλιρρόης επιχειρείται μια συμβολική υπόμνηση της τοπογραφίας της περιοχής: η «τομή» του γειτονικού Ιλισού, που έρρεε μέχρι τη δεκαετία του ’50 πριν καλυφθεί από τη λεωφόρο Καλλιρρόης, «επανέρχεται» με την πέτρινη «κουρτίνα» που ντύνει την όψη της εισόδου του μουσείου, αναφορά στα ιζηματογενή πετρώματα της κοίτης του, και τον υδάτινο τοίχο στο επίπεδο του ισογείου, ανάμεσα στον όγκο των εκθέσεων και το έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή