Γυμνά στις στέγες του Λονδίνου

Γυμνά στις στέγες του Λονδίνου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα εικαστικά αφιερώματα που έχει κερδίσει τον θαυμασμό αλλά και τη συμπάθεια των Λονδρέζων είναι η πρόσφατη έκθεση του Βρετανού γλύπτη Αντονι Γκόρμλεϊ στην γκαλερί Χέιγουορντ. Με τίτλο «Blind Light», ο καλλιτέχνης εκθέτει μια σειρά από μνημειακά έργα που έγιναν ειδικά για τους χώρους του μουσείου αλλά και μια σειρά από ομοιώματά του, που είναι τοποθετημένα σε στέγες και δρόμους του κεντρικού Λονδίνου («Ελα γρήγορα, βλέπω έναν γυμνό στη σκεπή» γράφει η Guardian ότι λένε συνέχεια οι κάτοικοι). Το σημείο εκκίνησης της δουλειάς αυτής είναι το ανθρώπινο κορμί.

Ενα από τα εντυπωσιακότερα έργα της έκθεσης είναι ένα φωτισμένο δωμάτιο γεμάτο με πυκνή ομίχλη. Οποιος κάθεται έξω από αυτό παρακολουθεί τα περιγράμματα των σωμάτων να γίνονται έντονα και υστερα να χάνονται. Ενα παιχνίδι φωτός και σκιάς συναρπάζει τους επισκέπτες της γκαλερί που φαίνεται να έχουν την ιδια διάθεση συμμετοχής όπως και στην τεράστια εγκατάσταση με τον ήλιο που έδυε του Ολαφουρ Ελίασον πριν από μερικά χρόνια στην Τate.

Οι φιγούρες του Γκόρμλεϊ, που είναι ακροβολισμένες στην πόλη, είναι επίσης δυσδιάκριτες στην αρχή. Μοιάζουν λιλιπούτειες μπροστά στα μεγάλα κτίρια. Ομως τα ομοιώματα του γυμνού του σώματος, όσο ασήμαντα και αν δείχνουν μπροστά στην τεράστια κλίμακα του Λονδίνου, καταφέρνουν να θέσουν καίρια ερωτήματα για τον σημερινό άνθρωπο.

Δημοφιλής

Ο γλύπτης πάντοτε είχε μια τολμηρή προσέγγιση στο κοινό. Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύει πάνω στην ιδέα της γυμνής φιγούρας. Πριν από λίγο καιρό είχε σκορπίσει αντίγραφά του σε μια παραλία, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή στο φιλότεχνο βρετανικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι απαίτησαν να μείνουν τα γλυπτά στη θέση τους μετά το πέρας του πρότζεκτ. Τα ομοιώματα, σαν ανέκφραστα τοτέμ, καθορίζουν το τοπίο είτε πρόκειται για παραλία είτε για την ίδια την πόλη.

Πολλοί βέβαια διαφωνούν με τη φιλοσοφία των έργων του και θεωρούν ότι εμπεριέχει ένα στοιχείο λαϊκισμού. Με όλες αυτές τις γυμνές φιγούρες ο Γκόρμλεϊ έχει πάρει το χρίσμα του γλύπτη που είναι κοντά στο κοινό. Οπως και αν έχουν τα πράγματα, η φρέσκια του δουλειά έχει γίνει θέμα συζήτησης στην πόλη και το γεγονός από μόνο του σημαίνει πολλά. Η έκθεση στη Νότια Οχθη του Τάμεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή