Μια εμπειρία των αισθήσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι ετοιμάζουν είκοσι εφτά «καλοκουρδισμένοι» χορευτές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη; Στις 9 μ.μ. θα δοθούν όλες οι απαντήσεις. Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών στον Ουίλιαμ Φορσάιθ περιλαμβάνει δύο έργα του από την εικοσαετία του ως διευθυντή στο Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, τις πολύ πρόσφατες δημιουργίες με τη σημερινή του ομάδα, και ένα δείγμα από τη σχέση του Αμερικανού χορογράφου με τις πλαστικές τέχνες.

Ειδικά για τη βραδιά, το Μπαλέτο της Οπερας της Λυών ερμηνεύει το διάσημο, όσο και εμβληματικό, «Limb’s Theorem» (1990). Στη συνέχεια, το Βασιλικό Μπαλέτο της Φλάνδρας παρουσιάζει το «Impressing the Czar» (1988).

Ο χορός του Φορσάιθ δεν περιγράφεται, βιώνεται σαν συνολική εμπειρία των αισθήσεων, μια εμπειρία εκθαμβωτική και μαγευτική. Σε κάθε χορογραφία του εξωθεί τα όρια του κλασικού μπαλέτου, με τον τρόπο που δουλεύει στον χώρο, με τον ήχο, το φως. Η χορογραφία πάλλεται από την απόλυτη αφοσίωση των χορευτών, οι οποίοι επιδίδονται σε φρενήρεις κούρσες, σε οριακές ισορροπίες, σε ένα διαρκές σπάσιμο του ρυθμού, σε ένα απρόσμενο παιχνίδι εμφάνισης- εξαφάνισης, πάντα στο όριο. Οσοι γνωρίζουν τη δουλειά του, μιλούν για υψηλή τέχνη όπου τα σώματα διαχέονται στο χώρο ώς την ολοσχερή εξαφάνισή τους.

Ο αμερικανικής καταγωγής Ουίλιαμ Φορσάιθ, στη διεθνή πορεία του τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο διάσημους χορογράφους στον κόσμο. Με το έργο του κατάφερε να δώσει νέο προσανατολισμό στη γλώσσα του κλασικού μπαλέτου, αναδεικνύοντάς την σε μια δυναμική καλλιτεχνική φόρμα του 21ου αιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή