Εικαστικη ατζεντα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κέρκυρα Συνεχίζεται μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου η ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση που ετοίμασαν ο Μανώλης Χάρος και ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης στον Ναό του Αγίου Γεωργίου. Με τίτλο «Απόπειρες εφαρμοσμένες μεταφυσικής» παρουσιάζουν ιαπωνικά χαρτιά μεγάλων διαστάσεων με πρωτότυπες εκτυπώσεις και μεγάλα χάρτινα πλέγματα κατασκευασμένα από χαρτιά κομμένα σε καταστροφέα εγγράφων, σε μια σημαντική πρωτοβουλία να προβληθούν τα ξεχωριστά μουσεία της Κέρκυρας.

Ντίρενματ Η ελληνική μυθολογία ιδωμένη μέσα από τη ματιά του Ελβετού δραματουργού και ζωγράφου Φρίντριχ Ντίρενματ (1921 – 1990) είναι το θέμα της έκθεσης που διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς. Εκτός από τα δικά του έργα έρχονται και 4 σχέδια του Πάμπλο Πικάσο με θέμα τον Μινώταυρο.

Στο Bio’s Με βίντεο προβολές από τις δημιουργίες / παρεμβάσεις τους σε δημόσιους χώρους μας συστήνονται οι ΟΜΙΟ, από αύριο ώς και το Σάββατο. Πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπων το οποίο συστάθηκε το 2002 με κοινό στόχο την ανάληψη δράσεως εντός των δομών του αστικού και μη χώρου. Δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η φωτογραφία, το Video Art και το Street Art. Στο Bios θα προβάλλονται 4 βίντεο -δημιουργίες της ομάδας ΟΜΙΟ- που εξερευνούν τις παρεμβάσεις στο 10ο χλμ. Αθηνών – Λαμίας, στην περιοχή Κραναού, Πλατεία Ελευθερίας, στη Λεωφόρο Σχιστού – Σκαραμαγκά, καθώς και στην εργοστασιακή μονάδα Ελβίν.

Στη Ρόδο Στη Δημοτική Πινακοθήκη της Ρόδου θα φιλοξενηθεί μέχρι και τις 31 Ιουλίου έκθεση φωτογραφίας της Σμάρας Αγιακατσίκα με τίτλο «Νatura Naturans» με 134 ψηφιακά τυπωμένες λήψεις που απεικονίζουν στοιχεία της φύσης: τη γη, τον ουρανό και τη θάλασσα.

Καράς στην Υδρα Σ’ έναν αγαπημένο του τόπο, την Υδρα, την οποία επισκέπτεται ανελλιπώς από το 1948, θα έχει την έδρα του το «Ιδρυμα Χρίστος Καράς – Υδρα», την ίδρυση του οποίου θα ανακοινώσει ο καταξιωμένος ζωγράφος Χρίστος Καράς, το Σάββατο 7 Ιουλίου. Την αναγγελία συνοδεύει έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Υδρας ώς τις 31 Οκτωβρίου.

Ποταμιάνου στην Ισπανία Η BIDA (Διεθνής Μπιενάλε Αθλητισμού στην Τέχνη) διοργανώνεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού στην Ισπανία, από τις 2 Ιουλίου. Φέτος, η Ελλάδα εκπροσωπείται από την εικαστικό καλλιτέχνη Αρτεμη Ποταμιάνου, που θα πάρει μέρος με το έργο «Βίοι Παράλληλοι», μια βίντεο εγκατάσταση-προβολή χωρισμένη σε δύο βίντεο σε άμεση συνέργεια μεταξύ τους. Οπως σχολιάζει η καλλιτέχνις για το έργο: «Η ζωή, ο αγώνας, ο φόβος της αποτυχίας και η συνεχής επιδίωξη της επιτυχίας, οι μηχανισμοί και τα παρασκήνια καθιέρωσης είναι μερικά από τα ζητήματα που εξετάζονται, συγκρίνονται, στα δύο παράλληλα βίντεο σχολιάζοντας το πόσο κοινές είναι εντέλει οι ζωές των αθλητών και των καλλιτεχνών».

Βίντεο Το intothepill.net στην έκθεση Her(his)tory στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Μέγαρο Σταθάτου) θα παρουσιάσει αύριο στις 6 μ.μ. μια επιλογή από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον ομώνυμο δικτυακό τόπο: Σίφης Λυκάκης, Κατερίνα Κανά, Ανδρέας Μητρόπουλος, Γιάννης Ισιδώρου, Γιώργος Τούρλας, Βασιλική Λευκαδίτη, Λίνα Θεοδώρου, Αναστασία Δούκα, Dietmar Fleischer, Joanna Rytel, Ιωάννα Μύρκα, Βασιλεία Στυλιανίδου, Βασιλεία Στυλιανίδου, Παναγιώτα Τζαμουράνη, Milos Tomic και Νίκος Τζαφερίδης.

Τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε παρουσιάζει η γκαλερί Μέδουσα στην Αθήνα (Ξενοκράτους 7) αλλά και στο Fotis Art Cafe της Πάρου για τους επόμενους μήνες. Στο Κολωνάκι φιλοξενούνται έργα του Μάριου Πράσινου και του Μπάμπη Βενετόπουλου και στις Κυκλάδες δημιουργίες του Anton και της Μαρίας Γρηγοριάδη.

Εφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Βέρα Χουτζούμη σε ηλικία 87 ετών που συμμετείχε σε πολυάριθμες πανελλήνιες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Αντρέ Μασόν στην Ανδρο

Εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο η έκθεση «Ο Αντρέ Μασόν και η Αρχαία Ελλάδα» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο. Τρία χρόνια μετά την επιτυχημένη έκθεση του Πικάσο, με έργα που εμπνεύστηκε ο Ισπανός από την κλασική αρχαιότητα, θα δούμε στο νησί των Κυκλάδων δημιουργίες αντίστοιχης θεματολογίας του Γάλλου καλλιτέχνη. Μυημένος στον σουρεαλισμό από τον Μπρετόν, πνεύμα ανήσυχο και επαναστατικό, με επίδραση στους καλλιτέχνες που μεσουράνησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο στις ΗΠΑ, ο Μασόν άντλησε πολλά ερεθίσματα από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, ο μύθος του Μινώταυρου, της Αριάδνης, του Δαίδαλου και του Ικαρου και οι άθλοι του Ηρακλή και όχι μόνο. To έργο του εστιάζει στο θέμα της μεταμόρφωσης της ανθρώπινης φύσης και στη διάσταση που έδωσε η αρχαιοελληνική φιλοσοφία στην ισορροπία ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή