Ονόματα στους Δελφούς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικότητες από διεθνή κέντρα μελέτης αρχαίου δράματος, νέοι και καθιερωμένοι δημιουργοί, κλασικές αξίες δίπλα σε εναλλακτικές ματιές, συγκεντρώνονται για ένα δεκαήμερο (6 – 15 Ιουλίου) στους Δελφούς για την ΧΙΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος. Εχει γίνει θερινός θεσμός η ετήσια διεθνής συνάντηση που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με εστίαση σε διαφορετική πτυχή του αρχαίου δράματος κάθε χρονιά. Φέτος, θεματικός άξονας του συνεδρίου και των παραστάσεων είναι «Η Γυναίκα στο Αρχαίο Δράμα», πεδίο που προσεγγίζεται με πολύπτυχες ματιές και με διαφορετικές αφετηρίες σύμφωνα με τον τρόπο με τον οποίον στέκεται κανείς απέναντι στη δραματουργία. Στις παραστάσεις, π.χ., θα έχει κανείς την ευκαιρία να δει Χάινερ Μύλερ από τον Ανατόλι Βασίλιεφ, μυθολογικής έμπνευσης χορογραφίες από την Οπερα του Κιέβου, αλλά και καθιερωμένες προσεγγίσεις από ελληνικούς θιάσους (ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας) δίπλα σε περισσότερο πειραματικές εκδοχές.

Το τετραήμερο διεθνές συμπόσιο (7 – 10/7) με οργανωτική επιτροπή τους Ελ. Γλύκατζη – Αρβελέρ, Χρ. Γιαλλουρίδη, Λ. Μαραγκού, Εμμ. Μικρογιαννάκη, Λ. Αθανασάκη, Δ. Τσατσούλη, συγκεντρώνει προσωπικότητες από τον χώρο των σπουδών πρόσληψης του αρχαίου δράματος (όπως Eva Marie Stehle, Τζούντιθ Μόσμαν, Νάνσι Φέλσον, Ολγα Λεβάνιουκ, Παύλος Σφυρόερας) αλλά και από τον χώρο του θεάτρου και των θεατρικών σπουδών (από το Βερολίνο η Ερικα Φίσερ-Λίχτε, η συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για την Ελένη της Τροίας Μπέτανι Μάερι Χιουζ, ο διευθυντής του κέντρου Gardzienice Βλόντιμιρ Στανιέφσκι, η Σου-Ελεν Κέιζ από το UCLA, η Φινλανδή σκηνοθέτις Ρίτβα Σιικάλα κ.ά.). Μαζί τους παλιοί γνώριμοι των Δελφικών Συναντήσεων, ο Ολιβερ Τάπλιν από την Οξφόρδη, ο Χορστ- Ντίτερ Μπλουμ από το Μίνστερ κ.ά.

Αυτός ο καταιγισμός ιδεών προετοιμάζει για τις διαφορετικές σε ύφος και φιλοσοφία παραστάσεις, που θα «κλείνουν» τη μέρα μετά τις εισηγήσεις. Αρχή (6 Ιουλίου) με την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αν. Βασίλιεφ πάνω στο «Υλικό Μήδειας» του Χ. Μύλερ. Ακόμη, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (σκην. Σ. Χατζάκης, Θεσσαλικό), «Ηλέκτρα» από το Θέατρο Φρύνιχος, «Φαίδρα ή Αλκηστη Love Stories» της Ελ. Πέγκα κ.ά. Θα υπάρχουν ειδικό τμήμα Νέων Δημιουργών, Θεατρικά Εργαστήρια, έκθεση κοστουμιών από τη συλλογή του Εθνικού Θέατρου με θέμα «Ηρωίδες στο Αρχαίο Δράμα» και πολλά ακόμη.

Κ. Καραμανλής

Αφιέρωμα στον Κων. Καραμανλή οργανώνει το Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στους Δελφούς στις 22 και 23 Ιουλίου. Προβλέπεται επιστημονική διημερίδα με διεθνείς προσωπικότητες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κύριες αιχμές τις επετείους των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Καραμανλή και των 50 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή