Τα μικρά «μη» βιβλιοπωλεία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ξεκινήσατε για ταξίδι και ξεχάσατε να πάρετε μαζί σας βιβλία, κανένα πρόβλημα. Πλέον, μπορείτε να βρείτε βιβλία παντού. Στα πλοία, στα αεροδρόμια, στα μεγάλα πολυκαταστήματα, στα σούπερ μάρκετ, στα πρακτορεία Τύπου των νησιών, αλλά και στις εθνικές οδούς. Προς το παρόν μόνο στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου όπου στο 40,5 χλμ. (και στις δύο κατευθύνσεις), στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, το βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» άνοιξε δύο νέους μικρούς χώρους πώλησης βιβλίων. Εχουν προηγηθεί το μικρό βιβλιοπωλείο στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, και τα πρόσφατα στους σταθμούς του Μετρό, στον Αγιο Αντώνιο και στου ΦΙΞ. Στον «Ελευθερουδάκη» σκέφτονται να επεκταθούν και σε άλλα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Οι νέοι χώροι πώλησης βιβλίων διαρκώς εξαπλώνονται. Τι βιβλία έχουν ζήτηση σε αυτούς τους χώρους; Ποια μερίδα του κοινού προσελκύουν; Τι μέρος του τζίρου των εκδοτών γίνεται εκεί; Υπάρχουν αντιδράσεις από τα βιβλιοπωλεία;

«Τα μη βιβλιοπωλεία θα είναι μεταξύ 12 και 15% του συνολικού μας τζίρου το 2007, με αυξητική τάση για τις επόμενες χρονιές», λέει ο διευθυντής πωλήσεων των εκδόσεων «Καστανιώτης», Νίκος Λατινάκης. «Κανένα καινούργιο πλοίο δεν ξεκινάει χωρίς ένα μικρό χώρο που να πουλάει βιβλία. Τα παιχνιδάδικα, ενώ στην αρχή ξεκίνησαν δειλά πουλώντας μόνο παιδικό βιβλίο, τώρα πουλάνε και λογοτεχνία. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι δεν κόβουν τζίρο από τα βιβλιοπωλεία. Από τα μη βιβλιοπωλεία αγοράζουν όσοι σπάνια θα περνούσαν από τα αμιγή βιβλιοπωλεία».

Το 25% του τζίρου των εκδόσεων «Ψυχογιός» γίνεται στα πλοία, τα παιχνιδάδικα, τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα. «Υπάρχει αντίδραση από τους βιβλιοπώλες, όμως σε αυτούς τους χώρους δεν ψωνίζουν βιβλία οι παραδοσιακοί βιβλιόφιλοι», συμφωνεί και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων «Ψυχογιός», Πόπη Γαλάτουλα. «Οι νέοι χώροι πώλησης, όμως, φέρνουν νέα μερίδα του κοινού σε επαφή με το βιβλίο και δημιουργούν νέους αναγνώστες». Παραδέχεται ότι στα μικρά σε έκταση «μη βιβλιοπωλεία», «δεν θα βρείτε μεγάλη γκάμα βιβλίων, αλλά κυρίως μπεστ σέλερ, πολλά παιδικά, life style και βιβλία γενικών γνώσεων».

Την αυξητική τάση αυτών των σημείων πώλησης επιβεβαιώνει και ο υπεύθυνος πωλήσεων των εκδόσεων «Πατάκης», Πέτρος Λαζαρίδης. «Κάθε χρόνο μπαίνουν καινούργια σημεία πώλησης. Κάθε καινούργιο πλοίο προβλέπει έναν μικρό χώρο για τα βιβλία. Υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν, αλλά το βιβλίο δεν πάει μπροστά με απαγορεύσεις. Η φιλαναγνωσία δημιουργείται και καλλιεργείται με το να βρίσκει κανείς το βιβλίο παντού».

Το βιβλίο γίνεται, ολοένα και περισσότερο, μέρος της καθημερινής κίνησης και ανάγκης. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν για τα βιβλία που πουλιούνται δίπλα σε καλλυντικά, παιχνίδια ή απορρυπαντικά, αλλά αυτοί οι νέοι χώροι πώλησης απευθύνονται στους αναγνώστες που διαβάζουν ένα ή δύο βιβλία τον χρόνο, που ίσως δεν θα περάσουν ποτέ το κατώφλι ενός παραδοσιακού βιβλιοπωλείου, αλλά όμως είναι εκείνοι που μεγαλώνουν την πίτα των αναγνωστών. Οχι των βιβλιόφιλων, αλλά των περιστασιακών αναγνωστών. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να αποκτήσουν, πιο φανατικά, τη συνήθεια της ανάγνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή