Εργα Οπυς Ζούνη στη Θήρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα ήταν βαρύ, συγκινητικό. Ο Ευάγγελος Μπελλώνιας που είχε το όραμα για τη δημιουργία του Ιδρύματος, το οποίο φέρει το όνομά του στη Σαντορίνη, «έφυγε» πριν από λίγες εβδομάδες. Στην ουσία όμως ήταν εκεί, έδινε νοερά το παρόν στα εγκαίνια της έκθεσης της Οπυς Ζούνη που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο στα Φηρά, μία από τις πολυάριθμες δράσεις του φορέα -πολιτιστικού πνεύμονα για το νησί από το 1994.

Συγγενείς, αγαπημένοι φίλοι, γείτονες, τίμησαν τη μνήμη του, ανυπόκριτα και σεμνά, όπως θα το επιθυμούσε και ο ίδιος ο γιατρός. «Ο Ευάγγελος Μπελλώνιας εκλείπει του φυσικού βίου, παραμένει όμως το πνευματικό και κοινωνικό του έργο» είπε o γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος που εγκαινίασε το αφιέρωμα στην σπουδαία καλλιτέχνιδα, η οποία έλκει την καταγωγή της από τη Θήρα. Η ίδια απουσίαζε επίσης καθώς λόγοι υγείας την κράτησαν στην Αθήνα. Ηρθαν όμως τα δύο της παιδιά, ενώ η εγγονή της η Κωνσταντίνα, έπαιρνε συνεχώς φωτογραφίες με το ίδιο λαμπερό βλέμμα που έχει και η γιαγιά της. Αλλωστε δεν υπήρχε καλύτερος εκπρόσωπος για την εικαστικό από τα ίδια της τα έργα.

Ζωγραφισμένα σχεδόν όλα μέσα στο 2007 δείχνουν την αστείρευτη αγάπη της για την τέχνη αλλά και την ίδια τη ζωή. Ως συνήθως είχε επιμεληθεί μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια παρότι δεν έστησε η ίδια την έκθεσή της. Ζήτησε την κάτοψη του χώρου και επέλεξε τους πίνακες που θα συναποτελούσαν το αφιέρωμα. Γεωμετρικά σχήματα, προοπτική, ράγες, σκαλοπάτια, κίονες, πλημμύρισαν την αίθουσα του Μπελλωνίου και εντυπωσίασαν τους θεατές. Η Οπυ Ζούνη εξακολουθεί να εργάζεται πυρετωδώς μιας και ετοιμάζει αυτήν την περίοδο τα έργα που θα τοποθετηθούν μελλοντικά στον σταθμό του μετρό Περιστερίου. Ιδού μια ευχάριστη είδηση που ακούσαμε στα εγκαίνια.

Το Μπελλώνιο Ιδρυμα φιλοξενεί την έκθεση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που κάνει κάθε χρόνο για να τιμήσει Θηραίους καλλιτέχνες. Η Οπυ Ζούνη – Σαρπάκη γεννήθηκε στην Αίγυπτο αλλά ο παππούς της, ο Σαντορινιός Στυλιανός Σαρπάκης, ήταν από τους ευεργέτες του Εθνους αλλά και του νησιού, καθώς δώρισε τα πρώτα αεροπλάνα στο ελληνικό κράτος το 1938 ενώ υπάρχει πλατεία στα Φηρά που φέρει το όνομα της οικογένειας. Η μεγάλη ακίνητη και κτηματική περιουσία χάθηκε με τους σεισμούς του 1956. Η καλλιτέχνιδα ανακάλυψε αργότερα τη Σαντορίνη, αλλά όπως γράφει και ο διευθυντής της εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» Εμμανουήλ Α. Λιγνός στον κατάλογο της έκθεσης «επηρεάστηκε από τα ηφαιστειακά τοπία, τα έντονα γήινα χρώματα και τις αντιθέσεις τους με το λευκό των εκκλησιών και των σπιτιών».

Το Ιδρυμα Μπελλώνια είναι ιδανική στέγη για τέτοιες εκθέσεις. Αν αξίζει όμως ένα μεγάλο μπράβο στους επικεφαλής και το προσωπικό του, είναι το γεγονός ότι είναι ανοικτό στους Σαντορινιούς χειμώνα – καλοκαίρι. Εκεί κάνει ο Δήμος τις εκδηλώσεις του. Στη δανειστική του βιβλιοθήκη καταφεύγουν οι μαθητές για να πάρουν κάποιον από τους 35.000 τόμους που διαθέτει, προσφορά του Ευάγγελου Μπελλώνια αλλά και άλλων Θηραίων όπως του Αριστείδη Αλαφούζου. Στο μικρό θεατράκι ανεβαίνουν ερασιτεχνικές και μαθητικές παραστάσεις.

Είναι σαφές ότι τέτοιες αποκεντρωτικές πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται γενναιόδωρα από τις τοπικές αρχές, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ουσιαστικό τους έργο. Η Ειρήνη Μπελλώνια που συντονίζει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος από τον περασμένο Νοέμβριο ήδη έχει σχεδιάσει ένα πλέγμα εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντολογικών δράσεων, με στόχο να συνεχίσει να εκπληρώνεται το όραμα του ιδρυτή του Μπελλωνίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT