Εικαστικη ατζεντα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσεχώς: Πεδίο Δράσης Κόδρα. Κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να επιβληθεί σαν ένα από τα πιο σημαντικά εικαστικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης. Το εικαστικό φεστιβάλ Πεδίο Δράσης Κόδρα πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2001 στις εγκαταστάσεις ενός παλιού στρατοπέδου στην Καλαμαριά. Οι εικαστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν με τη μορφή εργαστηρίου εναλλακτικής εικαστικής δημιουργίας, όπου 50 καλλιτέχνες εργάστηκαν in situ μετατρέποντας το στρατόπεδο σε καλλιτεχνικό εργαστήρι. Το 2004 την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης ανέλαβε ο Χρήστος Σαββίδης ο οποίος διατήρησε τον αρχικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με σημαντικούς καλλιτέχνες και επιμελητές, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δώσει νέα δυναμική στον θεσμό. Το φετινό φεστιβάλ εγκαινιάζεται την 1η Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 του μηνός. Κρατάει τη βασική πετυχημένη δομή των τελευταίων χρόνων και δίνει έμφαση στη δικτύωση μέσα από τη συνεργασία με σημαντικούς θεσμούς εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, προσεχώς.

Επιστροφή στο μοτέλ. Το είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Αρης Κωνσταντινίδης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα «Ξενία». Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί. Στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2007, το ερειπωμένο μοτέλ «Ξένιος Ζευς» στεγάζει έργα και σκέψεις Ελλήνων δημιουργών με αφετηρία και τόπο συνάντησης τον ίδιο τον χώρο. Παίρνουν μέρος οι εικαστικοί Αλέξανδρος Αποστολίδης, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Αργύρης Ακρίβος, Ανδριάνα Βερβέτη, Γεωργία Δεσύλα, Λάζαρος Ζήκος, Ολγα Ζιρώ, Γ. Κοτρέτσος, Ναταλία Μελά, Εύα Μιχαλάκη, Θανάσης Μπερούτσος, Μαρία Νυμφιάδη, Λένια Οικονόμου, Ντόρα Οικονόμου, Λένα Πανουκλιά, Τάσος Παυλόπουλος, Λία Πέτρου, Γεώργιος Ρόρρης, Σοφία Σιμάκη, οι φωτογράφοι Καμίλο Νόλλας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παύλος Συμεών, Ναταλία Τσουκαλά, ο αρχιτέκτονας Νίκος Καζέρος, η ποιήτρια Αλεξάνδρα Πλαστήρα και οι ιστορικοί Ενη Βέη-Σεφερλή και Αγγελική Χριστοδούλου. Εως τις 25 Αυγούστου.

Τάματα και θάματα. Στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας, έως τις 30 Οκτωβρίου. Εκτίθενται περισσότερα από 150 τάματα, αντιπροσωπευτικά του ελλαδικού και ευρωπαϊκού χώρου, σε μεγάλη ποικιλία μορφών και υλικών: μέταλλο, κερί, ζύμη, ύφασμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν οι κερκυραϊκές αναθηματικές εικόνες που απεικονίζουν θαύματα και σχετίζονται άμεσα με την ιστορία και την κοινωνία του νησιού.

Τόπο στα νιάτα. Με κοινή αφετηρία και θέμα «το τοπίο», 15 νέοι εικαστικοί, απόφοιτοι της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, αξιοποιούν τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη χαρακτική για να ερμηνεύσουν τόπους υπαρκτούς ή και φανταστικούς, με στόχο τη συνύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων. Απεικονίσεις παραστατικές και γρήγορες σπουδές με στόχο την αποτύπωση της «στιγμής», καινούργια ιδωμένες μορφές της Φύσης, λυρικές μεταμορφώσεις τόπων, προβολή εσωτερικών κόσμων στους εξωτερικούς, λουλούδια και φυτικά μοτίβα πλασμένα στη φαντασία, συνύπαρξη φυσικού και κατασκευασμένου χώρου, τόποι ξένοι και οικείοι. Στόχος, η πολυφωνία και η συνύπαρξη διαφορετικών όψεων της Φύσης. Από το Σάββατο 25 Αυγούστου 2007 στις 8.30 το βράδυ, στη Στέγη Τεχνών «Τρύφων», στο λιμάνι της Μήθυμνας.

«Εικόνες μιας περιοχής – 10 χρόνια φωτογραφικών αποστολών στην Κορσική» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο Νέο Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου. Οι φωτογραφικές αποστολές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το 1993 έως το 2004, μετά από δημόσια παραγγελία, είχαν σκοπό να καλύψουν το κενό που υπήρχε στη σύγχρονη φωτογραφική κληρονομιά της Κορσικής. Εως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Μια σημαντική έκθεση στο Γκαίτε

Ο Heinrich Schliemann αποκαλούσε τον Wilhelm Džrpfeld «πρώτο στον κόσμο στην αρχαία αρχιτεκτονική». O W. Džrpfeld είχε σημαντική συμμετοχή στις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανασκαφές, όπως π.χ. στην Ολυμπία, την Τροία, την Πέργαμο καθώς και σ’ εκείνες των Αθηνών. Από το 1887 ώς το 1912 διετέλεσε διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και ήταν εκείνος που το 1896 έδωσε την ιδέα για την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Αυτές τις ημέρες τρέχει στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16) μία ωραία έκθεση που παρουσιάζει μικρή επιλογή φωτογραφιών από το υλικό του φωτογραφικού αρχείου του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, οι οποίες προοριζόταν αρχικά για τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Μαρτυρίες μιας ρομαντικής σύλληψης με φόντο το μεγαλειώδες σκηνικό των αρχαιολογικών χώρων, θα μπορείτε να τις θαυμάσετε από κοντά έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT