Σε νέο, μεγαλύτερο χώρο, πιο φροντισμένο αισθητικά και με περισσότερα εκθέματα, λειτουργεί πλέον το Πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο εγκαινίασε χθες το μεσημέρι ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος έκανε, παράλληλα, μια τελευταία απολογιστική συνάντηση με τους δημοσιογράφους, πριν από τις εκλογές.
Τα εκθέματα στο νέο Πωλητήριο είναι πιο πολλά, με έμφαση στα χρηστικά αντικείμενα και στα κοσμήματα. Και ήδη το κοινό ανταποκρίνεται, αφού «τα έσοδα των λίγων ημερών που λειτουργεί το Πωλητήριο ισοδυναμούν με το τριπλάσιο των εσόδων του αντίστοιχου Πωλητηρίου πέρυσι όλο το χρόνο», όπως είπε αργότερα ο υπουργός Πολιτισμού. Ενα σύγχρονο Πωλητήριο, που αποτυπώνει την αντίληψη για το σύγχρονο μουσείο, όπου «ο κόσμος πρέπει να εξοικειώνεται με τα εκθέματα που βλέπει, να μην τα θεωρεί πράγματα που είναι μακριά από αυτόν απρόσιτα». Αλλωστε όλα τα μεγάλα μουσεία του πλανήτη δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα πωλητήριά τους, τα οποία συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες και cult αντικείμενα. Και το Πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου λειτουργεί σαν πιλότος προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ίδια στην οποία θα κινηθεί από την ερχόμενη εβδομάδα και το Πωλητήριο του Νομισματικού Μουσείου.
Η χθεσινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για έναν μίνι απολογισμό. Ο Γιώργος Βουλγαράκης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκε στο ΥΠΠΟ και αναφέρθηκε σε βασικούς στόχους, άλλοι από τους οποίους υλοποιήθηκαν, άλλοι μπήκαν σε μια διαδρομή υλοποίησης και άλλοι εκκρεμούν. «Είναι αλήθεια ότι δεν μπόρεσα να κάνω όσα πράγματα ήθελα. Επίσης, δεν τελείωσαν και πολλά πράγματα που ξεκίνησαν και τα οποία θα ήθελα να δω, τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο τελειωμένα. Ομως κάποια μπήκαν σε μια σειρά».
Ο υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι ο τομέας επιστροφής αρχαιοτήτων ήταν από τα θέματα που προχώρησαν αρκετά, και υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει άλλες δύο αρχαιότητες, κάτι που ελπίζει να κάνει μετά τις εκλογές.
Βεβαίως κάποια νομοσχέδια δεν πρόλαβαν να ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής. Ενα από αυτά ήταν ο νόμος για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, που ψηφίστηκε όμως ομόφωνα από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και «αναμένεται να ψηφιστεί μόλις ανοίξει η νέα Βουλή».
Σχέδιο νόμου παραμένει και αυτό που αφορά την πολιτιστική χορηγία. Ο Γ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στον τρόπο που εφαρμόστηκε η λογική της χορηγίας στο Πολιτιστικό Ετος της Ελλάδας στην Κίνα, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. «Πολύ μεγάλο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από χορηγίες». Συνολικά θα «πρόκειται για ποσόν που δεν έχει δοθεί ως χορηγία στον πολιτισμό τα τελευταία 30 χρόνια», πρόσθεσε.
Ολα εντάσσονται στη λογική του θεσμού, δηλαδή σε μια διαδικασία που τα αποτελέσματά της, σε κάθε τομέα, θα φανούν στο μέλλον. Ρόλος όμως της πολιτείας είναι να φροντίζει για το πλαίσιο των θεσμών. Και εκτός από τους θεσμούς που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά ή τη λειτουργία του πολιτισμού, ο Γ. Βουλγαράκης θεωρεί «πολύ σημαντικά τα βήματα που έχουν γίνει στον σύγχρονο πολιτισμό. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο υπουργός μίλησε για τη «λογική του διαρκούς εκσυγχρονισμού του υπουργείου: τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, τα ψηφιακά μέσα, την ενσωμάτωση των αρχών του σύγχρονου μάρκετινγκ».