Ηταν από τους πρώτους που υποστήριξαν με πάθος τον θεσμό των ανοικτών θεάτρων: «Σκέφτηκα ότι είναι υγιέστερο για το θέατρο και για τη μουσική και για τον χορό να απλώσουμε τις ρίζες σε μια γλάστρα λιγάκι πιο μεγάλη από το Κολωνάκι, σε μια γλάστρα που τουλάχιστον να είναι όση και το Λεκανοπέδιο, μήπως και το δεντράκι που φυτρώσει είναι κάπως πιο ψηλό και μας βγάλει καλύτερα φρούτα», έλεγε ο Μίνως Βολανάκης το 1981, με αφορμή τη δημιουργία των Θεάτρων των Βράχων, σε παλιά νταμάρια και ορυχεία της Αττικής. Με την κίνησή του αυτή έφερε σε επαφή το ευρύ κοινό με τη θεατρική τέχνη, σε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, όπως ο Βύρωνας, η Πετρούπολη, η Νίκαια.
Φέτος, το 20ό Φεστιβάλ Βύρωνα «Στη σκιά των Βράχων» τιμά τη μνήμη ενός σπουδαίου θεατρανθρώπου, σκηνοθέτη και μεταφραστή. Την ερχόμενη Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου, εγκαινιάζεται έκθεση με τίτλο «Μίνως Βολανάκης. Το φως των Βράχων», στον προαύλιο χώρο των δύο θεάτρων, «Μελίνα Μερκούρη» και «Αννα Συνοδινού».
Στιγμιότυπα από την εργασία του στους ανοικτούς χώρους σε φωτογραφικό υλικό αλλά και σε βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα, αποτυπώνουν σταθμούς στη δημιουργική πορεία του Μ. Βολανάκη: από τις παλαιότερες παραστάσεις του Αριστοφάνη σε συνεργασία με την Αννα Συνοδινού, ώς τις πρώτες σκηνοθεσίες του στην αρχαία τραγωδία, τα γόνιμα χρόνια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Εθνικού Θεάτρου όπως και τη δουλειά του στο ελεύθερο θέατρο. Στις φωτογραφίες παρακολουθούμε σύντομες συναντήσεις του με Ελληνες και ξένους ηθοποιούς, διαλείμματα δοκιμών, προσωπικές στιγμές, την πρώτη επίσκεψή του στο Νταμάρι του Βύρωνα. Η έκθεση αποσκοπεί «να αποδώσει την προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη ο οποίος δούλευε με γνώση, στοχασμό και ένστικτο». Την εικαστική επιμέλεια έχει ο σκηνογράφος Κώστας Βελινόπουλος, ο οποίος έχει τοποθετήσει τέσσερις μεγάλες κατασκευές που μοιάζουν με τείχη – βράχους. Και στις δυο πλευρές έχουν τοποθετηθεί περίπου 40 φωτογραφίες, στην πλειοψηφία τους ασπρόμαυρες. Οπως υπογραμμίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Τασία Σαρρίδου: «Είναι ένα ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης που οφείλουμε όλοι στον άνθρωπο που έκανε το όραμα πράξη, την ιδέα επανάσταση και την πρόκληση πολιτισμό».